Erbakan verweert zich tegen kritiek om Libië

ANKARA, 11 OKT. De Turkse moslim-fundamentalistische premier, Necmettin Erbakan, die door de oppositie scherp wordt gekritiseerd voor zijn bezoek aan Libië, heeft zich gisteravond in een televisietoespraak tot het volk verdedigd tegen wat hij een vooropgezette campagne noemde om hem ten val te brengen.

Volgens Erbakan wordt de gewraakte uitspraak tegenover hem van de Libische leider Moammer Gaddafi dat de Koerden recht hebben op een eigen staat, gebruikt om een negatieve wending te geven aan zijn politiek van het aanhalen van de banden met de islamitische wereld. “Maar we vergeten dat terwijl we miljoenen guldens uitgeven om het Turkse imago in het Westen te verbeteren, de landen daar er een politiek van 'twee gezichten' op na houden wat betreft de problematiek van de Koerden”, aldus Erbakan. Een van die Westerse zonden is het feit dat de pro-Koerdische MED-tv de mogelijk krijgt om vanuit Europese landen uit te zenden.

Het Turkse parlement buigt zich woensdag over drie moties van wantrouwen tegen de regering-Erbakan, waarin de premier wordt verweten dat “hij verantwoordelijk is voor een schandaal zoals zich nog nooit eerder heeft voorgedaan in de ruim 70 geschiedenis van de Turkse republiek”. De oppositie meent dat Erbakan zich in zijn ijver om de Turkse banden met de islamitische wereld aan te halen, onvoldoende te weer heeft gesteld tegen de oproep van Gaddafi met betrekking tot een eigen staat voor de Koerden. Turkije is al sinds 1984 in een guerrillastrijd verwikkeld met de separatische Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die streeft naar een onafhankelijk Koerdistan.

Uit protest tegen de uitspraak van Gaddafi is de Turkse ambassadeur in Libië naar Ankara teruggeroepen. Hij had Erbakan sterk afgeraden om Libië te bezoeken omdat hij moeilijkheden voorzag. De Turkse media speculeren dat vice-premier en minister van buitenlandse zaken Tansu Çiller van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP), door de president en de legerstaf tot die stap is gewongen. Zij maken zich grote zorgen over islamisering van Turkije onder de fundamentalistische Welvaartspartij. In de VS is scherp gereageerd op de uitspraak van Erbakan dat “Libië veeleer het slachtoffer is van terrorisme dan dat het terreur aanmoedigt”.