Eisen Hakkelaar afgewezen

AMSTERDAM, 11 OKT. Alle verzoeken van het openbaar ministerie en de verdediging zijn gisteren afgewezen door de rechtbank in Amsterdam in het proces tegen de van grootschalige handel in hasj verdachte Johan V., alias de Hakkelaar, en twee van zijn vermeende handlangers.

De verdediging had de rechtbank gevraagd minister Sorgdrager, de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Vrakking en de voorzitter van de Centrale Toetsingscommissie (CTC), Jansen, op de getuigenlijst te zetten. De advocaten wilden hen horen over de deal die het OM heeft gesloten met de Belgische diamantair en 'kroongetuige' Fouad Abbas, die zeer belastende verklaringen heeft afgelegd over de drie verdachten.

Uit verklaringen van een in Amerika gedetineerde man, die de assistent van Abbas was, zou blijken dat Abbas een veel grotere rol in het criminele netwerk speelde dan hij het OM had voorgehouden. De advocaten hadden Sorgdrager, Vrakking en Jansen hierover een oordeel willen vragen. De rechtbank ziet het belang niet van het oordeel van de minister over de deal die het OM met Abbas sloot.

Het OM had de rechtbank gevraagd om advocaat Spong te dwingen een aantal stukken aan het OM te geven. Spong had met deze stukken de rechter-commissaris weten te bewegen officier van justitie Valente als getuige te laten horen. Valente had zich toen hij nog in Amsterdam werkte beziggehouden met de zaak-V. De rechtbank vindt het niet nodig dat het OM van die stukken kennis neemt.

De advocaten hadden ook gevraagd om een overzichtsproces-verbaal, waarin alle gehanteerde opsporingsmethoden zijn opgesomd. Dat verbaal hoeft er niet te komen, zegt de rechtbank, omdat het OM al heeft aangegeven dat alle gehanteerde methoden in het dossier staan vermeld. De zaak-V. wordt voortgezet op 3 december.