Dekker stelt teleur in WK-tijdrit

LUGANO, 11 OKT. Met een achterstand van bijna vijf minuten op Alex Zülle kon Erik Dekker moeilijk tevreden zijn over zijn prestatie in de tijdrit bij het wereldkampioenschap. De enige Nederlandse deelnemer eindigde op een schamele 21ste plaats op het natte wegdek in Lugano. Dekker was na afloop realistisch. “Het parcours was niet in mijn voordeel, maar ik wil dat niet als excuus gebruiken. Als tijdrijder moet je elk parcours aankunnen.”

De 26-jarige coureur van de Raboploeg verkeerde gisteren niet in de vereiste topvorm. Hij heeft al een maand last van een lichte rugblessure en een zware verkoudheid. “Mijn voorbereiding was niet optimaal. Maar daarover wil ik niet zeuren. Ik heb een matige prestatie geleverd.”

Dekker rijdt sinds zijn profdebuut in 1992 onder de hoede van Jan Raas. Als amateur won hij dat jaar nog een zilveren medaille bij de Olympische Spelen in Barcelona. Als beroepsrenner heeft hij zijn belofte nooit kunnen waarmaken. Hij won twee keer de weinig aansprekende Ronde van Zweden. In belangrijke wedstrijden komt hij steevast tekort. “Ik heb de wedstrijd uitgereden”, reageerde hij gisteren met gevoel voor zelfspot na zijn mislukte tijdrit.