Deense wet tegen motorbendes

KOPENHAGEN, 11 OKT. Het Deense parlement heeft zich gisteren uitgesproken voor strengere wetgeving in de strijd tegen twee rivaliserende motorbendes, de Hell's Angels en de Bandidos. Het parlement nam een wet aan die het de bendes verbiedt om zich te vestigen in woonwijken in steden. Er zijn op dit moment ongeveer veertig clubhuizen van de beide bendes, verspreid over het land.

Bij het geweld tussen Hell's Angels en Bandidos, dat in 1994 begon, vielen in Denemarken en in andere Scandinavische landen acht doden en raakten tientallen mensen gewond. De aanleiding voor het conflict is niet duidelijk, maar vermoed wordt dat de bendes betrokken zijn in drugssmokkel en andere criminele activiteiten.

Bij een aanslag afgelopen zaterdag met een anti-tankgranaat, op het hoofdkwartier van de Hell's Angels in Kopenhagen vielen twee doden en raakten 17 mensen gewond, van wie er nog zes in het ziekenhuis liggen. Onderzoek van de Deense politie heeft inmiddels uitgewezen dat de granaat behoort tot wapens die in 1994 werden gestolen uit een wapendepot van het Zweedse leger. Ook in april werden clubhuizen van de Hell's Angels met dezelfde wapens beschoten.

Gisteren ontdekte de politie een anti-tankgranaat bij een huiszoeking in Kulhuse, veertig kilometer ten noorden van Kopenhagen. Eén aanhanger van de Bandidos werd daarbij gearresteerd. Het is niet duidelijk of de man iets met de aanslag te maken heeft.

Volgens de minister van Justitie Bjoern Westh zal de nieuwe wet, die ook de steun kreeg van de oppositie, leiden tot “meer veiligheid voor degenen die wonen in de buurt van clubhuizen van Hell's Angels en Bandidos”. Westh kondigde voor november nog meer wetten aan. Zo moet de politie een grotere vrijheid krijgen om huiszoekingen te doen en telefoons af te luisteren. De straf voor verboden wapenbezit, nu maximaal vier maanden detentie, moet volgens Westh worden aangepast. En in overleg met het kabinet zal worden gekeken of de politie versterkingen nodig heeft.

Vandaag spreekt minister Westh met de ministers van Justitie van Zweden, Noorwegen en Finland. Zij overwegen de Deense wetgeving over te nemen. De ministers zullen spreken over gezamenlijke initiatieven om het bendegeweld te bestrijden. (Reuter, AP)