D66: minder salaris EU-commissarissen

BRUSSEL, 11 OKT. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, moet dit jaar nog een eind maken aan de administratieve chaos op een aantal van haar diensten. Als dat niet gebeurt, dient het Europees Parlement (EP) vanaf januari volgend jaar 10 procent van het salaris van de twintig Europese commissarissen in reserve te houden.

Dat stelt de D66-Europarlementariër Laurens-Jan Brinkhorst voor om de Commissie aan te zetten tot een beter bestuur.

Het Europese parlement heeft volgens Brinkhorst de bevoegdheid tot de reservering over te gaan. Een Europees commissaris verdient omgerekend ruim 350.000 gulden netto.

De D66'er doelt in het bijzonder op de chaos bij de Europese directoraten-generaal 10 en 23, verantwoordelijk voor informatie, toerisme en het midden- en kleinbedrijf.

Een tweetal Europese ambtenaren voor toerisme staat sinds begin dit jaar onder verdenking van verduistering en corruptie. Verder zou op beide Europese departementen sprake zijn van een administratieve wanorde op grote schaal.

Brinkhorst: “Europa staat bij veel burgers in een kwade reuk. Veel mensen zien de EU als een grote geldverspilling. Dat beeld verdient bijstelling. Dan kun je echter geen problemen als fraude en corruptie gebruiken.

Net als een nationaal parlement dienen wij als EP toe te zien op een goed en nuttig gebruik van de Europese middelen. Wij zijn helemaal niet die grote geldverspillers. Daarvoor hebben we echter wel meer controlerende bevoegdheden nodig''.

De ex-fractieleider van D66 en vroeger directeur-generaal van Milieu van de EU zegt dat het voorstel voor de boetereserve van de Europese commissarissen in dat licht moet worden gezien.

“We grijpen de mogelijkheden aan die we al hebben om een goed beheer van middelen te garanderen.” (ANP)