Cinekid filmfestival biedt een reis om de wereld

Met de Roald Dahl-verfilming James and the Giant Peach opent morgen de tiende editie van het Cinekid film- en televisiefestival in Amsterdam. Zestien nieuwe kinderfilms dingen mee naar de Cinekid Award die wordt uitgereikt op 19 oktober.

Cinekid '96. 12 t/m 20 okt. Amsterdam, De Meervaart, Osdorpplein. Gratis festivalkrant. Inl. 020-6247110. Vijf films uit de competitie zijn ook in 17 bioscopen door het hele land te zien.

AMSTERDAM, 11 OKT. In het Noorse filmsprookje Kalm aan, een van de vreemdste bijdragen aan Cinekid '96, probeert een meisje een oude eik van de brandhoutstapel te redden. Ze wordt daarbij geholpen door de geesten van twee gestorven familieleden, die haar aanraden om alle paarden in de omgeving los te laten. Hengsten en merries zijn immers de boodschappers van God, zij zullen de magische eik bescherming bieden.

'Laat alle dieren los' - dat zou het motto kunnen zijn van de tiende editie van het Cinekid kinderfilmfestival, dat van 12 tot en met 20 oktober wordt gehouden in de Meervaart in Amsterdam. Het competitieprogramma biedt films over onder meer een hertje, een duif, een biggetje en een Mongools racepaard; terwijl in de openingsfilm, de Roald Dahl-bewerking James and the Giant Peach, belangrijke rollen worden vervuld door een sprinkhaan en een duizendpoot.

Zoals elk jaar is de Cinekid-competitie een reis om de wereld in een vijftiental films. Denemarken, waar de jeugdfilm door de overheid groots gestimuleerd wordt, is met vier titels (waaronder het charmante Kijk, ik vlieg, over de vriendschap tussen een arm en een rijk meisje) het best vertegenwoordigd. Maar er zijn ook films die een kennismaking bieden met exotischer landen: Het vreemde zusje, dat zich afspeelt in Iran, The Whole of the Moon, waarin een Nieuw-Zeelandse jongen botkanker krijgt, of het in Mongolië gesitueerde Naran. Vooral deze laatste film, over een jongetje dat net als zijn favoriete sprookjesheld een paardenrace wint, is een bijna antropologische impressie van het leven van een nomadenstam op de Mongoolse steppen. Het verhaal is lang en weinig dwingend, maar daarover zal niemand klagen na het zien van de oogverblindende kleuren en weidse landschapsopnamen.

Naran is gemaakt voor kinderen van 8 tot 12 jaar, net als de meeste andere films die tijdens Cinekid gedraaid worden. Volgens festivalprogrammeur Harry Peters vinden filmproducenten de leeftijdsgroep onder de 8 commercieel niet interessant genoeg, en verschraalt het aanbod voor de jeugd boven de 12 door de concurrentie van vooral Amerikaanse spektakelfilms. Wegens een tekort aan kwaliteitsfilms voor '12-plussers' konden er dit jaar maar drie voor het competitieprogramma geselecteerd worden.

Een van die films, Lazarus van de Pool Waldemar Dziki, maakt duidelijk wat de moeilijkheid is bij het maken van een film voor de leeftijdsgroep 12 tot 15. De regisseur wilde waarschijnlijk niet op zijn hurken gaan zitten en verfilmde een gruwelijk verhaal over een kindsoldaat uit Mozambique die door een rijk stel geadopteerd wordt. Maar het resultaat is een inktzwarte moraliteit, compleet met moord en verkrachting, die zelfs geharde volwassenen zwaar op de maag zal vallen, en die doet vermoeden dat het onderwerp beter gediend was met een documentaire.

Het cliché wil dat de beste kinderfilms ook leuk zijn voor volwassenen. Een goed voorbeeld van dit soort klassieken is de Zweedse tragikomedie Mijn leven als hond van Lasse Hallström, die op het eerste Cinekid werd vertoond en ter gelegenheid van de tiende editie zondag in aanwezigheid van de hoofdrolspelers zijn herpremière beleeft. Ook Het zakmes, het meesterwerk van Ben Somboogaart wordt opnieuw vertoond - als onderdeel van een retrospectief met alle films en televisieprogramma's van de Nederlandse regisseur.

Net als op het Nederlands Film Festival neemt de televisie op Cinekid een belangrijke plaats in. Acteur Olivier Tuinier, jeugdjournaalpresentatrice Aldith Hunkar, en Theo Wesselo (de dikke helft van Rembo & Rembo) kozen hun favoriete kinderprogramma's van vroeger uit, en in de 'televisiehoek' van de Meervaart draaien continu de programma's die zijn genomineerd voor de Kinderkast-televisieprijzen. In de categorie non-fictie zijn dat: Hardop kijken, Tussen eten en afwas en de VPRO-documentaire Toen het vliegtuig viel over de Bijlmerramp; in de categorie fictie: de series Buiten de zone (BRTN), Compliventjes (VPRO) en Dag juf tot morgen (AVRO). De Kinderkastprijzen worden net als de Cinekid Award uitgereikt tijdens het Cinekid Gala op 19 oktober, dat live van 5 tot 6 uur wordt uitgezonden op Nederland 1.