China: bemande ruimtevlucht

PEKING, 11 OKT. Nog voor het jaar 2000 voert China zijn eerste bemande ruimtevlucht uit. Dit meldt het dagblad China Daily. Zhang Qingwei, de onderdirecteur van het Chinese ruimtevaartinstituut, heeft volgens de krant op een ruimtevaartcongres in Peking aangekondigd dat China binnenkort een begin maakt met de ontwikkeling van een raket die een cabine van twintig ton in de ruimte kan brengen.

De Chinese ruimtevaart gaat zich volgens Zhang behalve op bemande ruimtecapsules ook richten op ruimtestations, maanvoertuigen en maanonderzoek. Hij zei verder dat de Chinese ruimtevaartwetenschap ook werkt aan een “meermalen te gebruiken systeem van transport in de ruimte”, naar analogie van de Amerikaanse Space Shuttle.

China is met Brazilië overeengekomen een gezamenlijk ruimtevaartprogramma op te zetten voor onder meer het om de aarde brengen van satellieten. (AFP)