Busramp kost leven van acht Nederlanders

ROTTERDAM/ANTALYA, 11 OKT. Het busongeluk van gisterochtend in het zuiden van Turkije heeft aan acht Nederlanders het leven gekost. Dit hebben de Turkse autoriteiten vanochtend bekend gemaakt.

Ook vier andere buitenlandse inzittenden en een Turkse automobilist kwamen om. Elf Nederlanders raakten gewond. Hun verwondingen lopen uiteen van rib- en armbreuken tot buik- en borstkasletsel. Eén gewonde heeft een dwarslaesie. Ze zijn overgebracht naar het staatsziekenhuis van Antalya.

De ANWB hoopt de gewonden vanavond op te halen in Antalya. Met hetzelfde vliegtuig wil ze de lichamen van de overledenen naar Nederland vervoeren. Een woordvoerder van de ANWB zei dat er om 18.00 uur vanaf Schiphol een ambulancevliegtuig naar Turkije vertrekt. Het toestel met de slachtoffers vliegt terug naar de luchtmachtbasis Soesterberg, waar het naar verwachting morgen in alle vroegte aankomt. Ambulances brengen de gewonden daarna naar het calamiteitenhospitaal van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

De politie in Antalya heeft de Turkse chauffeur gearresteerd. Tegen hem loopt inmiddels een rechtszaak. Hij blijkt licht gewond. Eerder meldde de politie dat de man was overleden. Eén van de passagiers heeft verklaard dat de chauffeur in slaap was gevallen. De bus was onderweg naar de toeristische trekpleister Pamukkale, tweehonderd kilometer ten noordwesten van Antalya. In de touringcar zaten 33 mensen: negentien Nederlanders, de chauffeur, een Turkse gids en een aantal Duitsers en Zwitsers.

De omgekomen passagiers zaten links in de bus, die vermoedelijk te hard reed, in een slip raakte en ten slotte in een ravijn stortte. Ze werden door de klap uit het voertuig geslingerd en belandden onder de touringcar. De ANWB heeft de hulpverlening vanuit Nederland gecoördineerd. Een team van Nederlandse artsen, verpleegkundigen, psychiaters en psychologen, dat gisteren naar Turkije vloog, heeft vanochtend vroeg een kort bezoek gebracht aan de meeste gewonden.

De ANWB wilde gisteravond geen familieleden van de slachtoffers laten meevliegen met het traumateam. “Als gewonde slachtoffers vrijdag al terugkeren, zouden de familieleden elkaar wellicht in de lucht passeren. Dat zou niet functioneel zijn”, voorzag een woordvoerder. De ANWB opende in Den Haag een speciaal telefoonnummer, waar het publiek informatie over de busramp kon vragen. Dit nummer is gisteravond ruim vierduizend keer gebeld.