Britse drogist Boots actief in Nederland

ROTTERDAM, 11 OKT. De Britse Boots Company gaat in Nederland een nieuwe winkelformule introduceren, een combinatie van drogisterij en apotheek. Medio volgend jaar moeten de eerste drie Boots-winkels hun deuren openen, waarschijnlijk in drie grote steden. De Britse keten zet hiermee de eerste stap op het Europese vasteland.

De drie winkels en het hoofdkantoor zullen naar verwachting aan circa tachtig mensen werk bieden. Een groot deel van hen krijgt een interne scholing in Groot-Brittannië. Boots waagde zich al eerder buiten Groot-Brittannië met winkels in Canada, maar trok zich in de jaren tachtig terug nadat de expansiepoging mislukte.

Boots heeft Nederland als eerste Europese vestigingsplaats gekozen na een onderzoek van anderhalf jaar. Tegelijkertijd zal de onderneming ook proefwinkels openen in Japan en Thailand. De keten Boots The Chemists heeft in Groot-Brittannië 1.200 winkels en is daarmee naar eigen zeggen de grootste drogisterijketen in Europa.

Plaatsvervangend voorzitter Lord Blyth van Boots zei gisteren dat het gaat om een lange-termijninvestering van het concern. Boots heeft nog geen beslissing genomen over verdere expansie in Zuidoost-Azië of in continentaal Europa. Het concern wil eerst zien of de proefwinkels een succes worden.

Boots heeft ervoor gekozen in elk van de landen waarin het actief wordt in zee te gaan met een lokale partner.

Boots zal in Nederland in de zomer van 1997 de eerste winkels openen, met steun van een aan de stichting Eerstelijns Voorzieningen Almere (EVA) gelieerde vennootschap. EVA is een leverancier van eerstelijns gezondheidszorg en geeft leiding aan zestien gezondheidscentra. EVA voorziet elk centrum van uitgebreide gezondheidszorg waaronder een huisartsenpraktijk en apotheek.

Naast de drogisterijen exploiteert The Boots Company nog andere detailhandelsketens. Daarnaast neemt de onderneming deel in onroerend goed en in produktie en marketing van geneesmiddelen en toiletartikelen. De omzet van het concern bedroeg in het boekjaar 1995-1996 4,1 miljard pond, ruim 11 miljard gulden. De winst kwam uit op 493 miljoen pond, ruim 1,3 miljard gulden.

Boots heeft een krachtige positie opgebouwd in Groot-Brittannië is is met een aantal eigen merken marktleider. Boots fabriceert zowel cosmetica en toiletartikelen voor eigen filialen als voor derden.

De afgelopen jaren heeft het bedrijf sterke nadruk gelegd op het verbeteren van de winstgevendheid. Het beursgenoteerde bedrijf is vooral bekend door Boots The Chemists, een leidende gezondheids- en schoonheidswinkelketen met meer dan 1.200 winkels in Groot-Brittannië. Boots The Chemists is onders marktleider op het gebied van gezondheidszorg, cosmetica, parfums en produkten voor persoonlijke verzorging.