Brit veroordeeld op Filippijnen voor kinderprostitutie

Volgens de president van de rechtbank in Olongapo bestaat er geen twijfel over dat de man er bewust op uit was om Britse sekstoeristen in contact te brengen met kinderen. Hij had onder andere posters en brochures verspreid met foto's van jongetjes en meisjes in seksueel uitdagende houdingen.

In de bijbehorende teksten werd niet letterlijk gesproken over seks met minderjarigen, maar werden wel termen gebezigd als 'jonge vrouwen die klaar zijn om te worden besprongen' en werd potentiële klanten “uitzinnige gebeurtenissen” in het vooruitzicht gesteld. Ook zou de man hebben verklaard dat seks met een twaaljarige even goedkoop is als een hamburger.

De rechter bepaalde dat de Brit na het uitzitten van zijn gevangenisstraf de Filippijnen onmiddellijk moet verlaten en er nooit meer mag terugkeren. De man zelf kondigde aan tegen de uitspraak in beroep te gaan. “Ik ben volstrekt onschuldig, dit is volstrekt duivels”, zei hij tegen verslaggevers. “Ik heb genoeg geleden”.

Afgelopen dinsdag veroordeelde de rechtbank in Den Haag een 43-jarige man uit Delft tot vijf jaar gevangenisstraf omdat hij ontucht had gepleegd met zes Filippijnse kinderen tussen de 11 en 18 jaar. De zaak tegen hem kwam op gang toen hij een aantal filmrolletjes met onder andere foto's van seksuele handelingen met zeer jonge meisjes liet ontwikkelen bij een centrale. In België speelt op het ogenblik een soortgelijke affaire. Het openbaar ministerie in Brugge heeft een onderzoek geopend tegen een 46-jarige West-Vlaming die afgelopen zomer werd aangehouden in de Thaise badplaats Pattaya toen hij een 14-jarige jongen seksueel misbruikte. Hoewel hij Thailand niet uitmocht in afwachting van zijn proces, wist hij toch naar België te ontsnappen. Het is de eerste keer dat in België iemand veroordeeld dreigt te worden wegens seksuele misdrijven met kinderen, die in het buitenland zijn begaan.

In het proces tegen de op de Filippijnen veroordeelde Brit heeft de getuigenis van een medewerker van de Londense organisatie Christian Aid een doorslaggevende rol gespeeld. De medewerker deed zich bij het reisbureau van de Brit voor als een klant en hem werd seks met een minderjarig meisje beloofd. Ook werd hem aangeraden onder andere een fototoestel en een videocamera mee te nemen.

Eerder dit jaar werden op de Filippijnen een Australiër en een Brit veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf. Verschillende andere buitenlanders zitten gevangen in afwachting van hun proces. (Reuter)