Bij Arrows geen plaats meer voor Jos Verstappen; Diniz volgt Nederlandse coureur op

ROTTERDAM, 11 OKT. De carrière van Jos Verstappen bij Arrows is voorbij. De renstal heeft Pedro Diniz als tweede rijder aangetrokken. De Braziliaan vormt volgend seizoen een team met de waarschijnlijke nieuwe wereldkampioen Damon Hill.

Dit betekent dat er volgend jaar in de stal van Tom Walkinshaw geen plaats meer is voor Verstappen. Bij de Grote Prijs van Japan in Suzuka rijdt de Limburger zondag de laatste race voor het team.

In Japan slaat zondag voor Damon Hill en Jacques Villeneuve het uur van de waarheid. De twee coureurs van Williams-Renault beslissen er wie de nieuwe wereldkampioen in de Formule I wordt. De Brit Hill start in de laatste wedstrijd van het seizoen als de grootste kanshebber, omdat hij de meeste punten heeft verzameld.

Op het natte en slipperige circuit van Suzuka deden beide coureurs het vandaag tijdens de vrije training rustig aan. Villeneuve reed de vierde tijd. Met een gemiddelde snelheid van 204,217 kilometer per uur was hij op het 5.864 meter lange circuit 0,051 seconde sneller dan zijn teamgenoot Hill die als vijfde finishte. De Canadees reed zijn snelste ronde in 1.43,372 minuut. De beste tijd werd in de training van vandaag gerealiseerd door de Oostenrijker Gerhard Berger (1.42,350 minuut).

Als Hill zondag op de zesde plaats eindigt of een nog betere klassering behaalt, mag hij zich voor het eerst wereldkampioen noemen. Alleen wanneer Villeneuve als eerste eindigt en Hill zich niet bij de eerste zes rijdt, gaat de titel naar de Canadees, die dit jaar debuteerde in de Formule I. Als beide coureurs in de eindstand gelijk eindigen, wordt Hill als wereldkampioen uitgeroepen. Hij won immers meer races dan Villeneuve.

“Ik denk dat dit een goed begin was”, zei Hill vanochtend na afloop van de training. Hill leidt de strijd om het wereldkampioenschap met 87 punten, negen meer dan zijn rivaal Villeneuve. De wedstrijd in Japan is tevens Hills laatste in dienst van Frank Williams. Twee weken geleden tekende hij een contract bij TWR Arrows, de stal waar Jos Verstappen waarschijnlijk zijn laatste seizoen rijdt. De 36-jarige Hill besloot tot de verrassende overstapnaar een van de zwakste teams in de Formule I nadat duidelijk was geworden dat Williams-Renault zijn contract niet wilde verlengen.

Michael Schumacher, de nummer drie in het klassement om de wereldtitel, was in zijn eerste seizoen bij Ferrari niet in staat om zijn titel te verdedigen. Dit jaar stond vooral in het teken van het verder ontwikkelen van zijn auto. Schumacher maakte al voor het begin van dit seizoen duidelijk dat hij pas in 1997 weer een succesvolle gooi naar de WK-titel zal kunnen doen.

Zes jaar na een helikopter-ongeluk maakt Alessandro Nannini zijn comeback bij de Formule I. De 37-jarige Italiaan gaat eind november vier dagen wagens testen voor het Benetton-Renault-team op het circuit van Estoril in Portugal. In oktober 1990 verloor Nannini bij het ongeluk een deel van zijn rechterarm. Tijdens een zware operatie naaiden artsen het lichaamsdeel weer aan. Zijn enige zege in de Formule I behaalde hij in 1989 in Japan.