Akkoord kistkalveren

DEN HAAG, 11 OKT. De Dierenbescherming, de organisatie van boeren LTO-Nederland, de kalvermelkfabrikanten en minister Van Aartsen (landbouw) hebben een akkoord bereikt over een toekomstig verbod op kistkalveren. Maar wel onder de voorwaarde dat andere Europese landen meedoen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de vier partijen, waarvan donderdag de resultaten zijn bekendgemaakt.

Feitelijk komt het akkoord in grote lijnen overeen met wat de Europese Commissie eerder al heeft voorgesteld. Dat voorstel stuitte op veel verzet van Frankrijk en Italië. Minister Van Aartsen heeft echter aangekondigd, met de steun van de drie belangenorganisaties in de rug, bij zijn Europese collega's actief te gaan pleiten voor het kistkalverenverbod.

Het recente, Nederlandse, akkoord behelst dat kalveren die ouder zijn dan acht weken vanaf uiterlijk 2004 alleen nog maar in groepshokken mogen worden geplaatst. Nu heeft slechts 30 procent van de kalveren dat genoegen. De rest staat nog steeds in zogeheten boxen (kisten) waar ze zich niet kunnen keren. De regeling zou 1 januari 1998 moeten ingaan. Kalverenhouders die dan nog kisten hebben, krijgen nog zes jaar om ze te vervangen. (ANP)