Wereldmarkt voor halfgeleiders vertoont herstel

SAN FRANCISCO, 10 OKT. De malaise op de internationale markt voor computerchips, waaronder ook Philips lijdt, lijkt ten einde te lopen. Volgens de Amerikaanse branche-organisatie Semiconductor Industry Association trad in september krachtig herstel op.

De verhouding tussen de waarde van de orderontvangst en de verkopen van Amerikaanse chipsproducenten, de zogeheten book-to-bill ratio, steeg in september van 0,93 naar 0,99. Dat is het hoogste peil van dit jaar. De Amerikaanse fabrikanten ontvingen voor 3,19 miljard dollar aan opdrachten (9 procent meer dan in augustus), terwijl ze voor 3,22 miljard dollar uitleverden (2 procent groei).

In maart bereikte de verhouding een dieptepunt van 0,79. De gegevens voor de hele wereld lopen een maand achter op die van de Verenigde Staten, maar in augustus was er internationaal al een stijging van 0,95 tot 0,97.

Ongeveer een jaar geleden begon de verkoop van computerchips te verminderen. Dat was de eerste inzinking in tien jaar.

Er ontstond een overschot, waardoor de prijzen daalden en fabrikanten genoodzaakt waren de produktie te beperken. De zwakte van de markt had onder meer te maken met vrees voor een verslechtering van de verkoop van personal computers.

Voor Philips is het herstel van de chipmarkt van eminent belang. Het concern heeft duchtig geïnvesteerd in uitbreiding van zijn produktiecapaciteit. In de eerste helft van dit jaar stond de winst van Philips onder druk, mede als gevolg van de krappere marges op chips. De produktsector componenten en halfgeleiders was vorig jaar goed voor een zesde deel van de Philips-omzet. Deze sector behaalde een bedrijfsresultaat van 2,2 miljard gulden, ruim de helft van het concerntotaal.