VS beginnen terugtrekking uit Bosnië

TUZLA, 10 OKT. De VS zijn begonnen met de terugtrekking van hun troepen uit Bosnië. Gisteren zijn meer dan 200 Amerikaanse soldaten en militaire politiemannen uit Bosnië vertrokken naar militaire bases in Duitsland.

Op hetzelfde moment zijn de eerste Amerikaanse troepen die deel uitmaken van de 5000 man sterke militaire macht die de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten uit Bosnië moet begeleiden, van Duitsland naar Bosnië vertrokken. Deze troepen blijven in Bosnië tot de komende lente om dekking te geven aan de in totaal 15.000 man Amerikaanse troepen die zich de komende maanden uit Bosnië moeten terugtrekken.

De vertrekkende troepen reizen van Kroatië naar Hongarije en vervolgens naar Duitsland. Met de terugtrekking, drie weken voor de presidentsverkiezingen in de VS, wordt voldaan aan de belofte van de Amerikaanse president, Clinton. Hij heeft vorig jaar gezegd dat de Amerikaanse soldaten die deel zouden uitmaken van de door de NAVO geleide IFOR-vredesmacht in Bosnië, niet langer dan twaalf maanden in Bosnië zouden blijven.

Op 20 december loopt het mandaat van de Amerikaanse troepen formeel af, maar verwacht wordt dat de NAVO wel troepen in het gebied zal handhaven. Over hoe dat gebeurt en hoe groot het vervolg van de IFOR-missie zal zijn, is echter nog geen besluit genomen.

De totale IFOR-vredesmacht zal eind november, als in Bosnië gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, nog met 50.000 man troepen aanwezig zijn om de veiligheid te garanderen. (AP)