Voorkeur; Theater

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtigis. 11 okt Hoogeveen De Tamboer, 12 okt Papendrecht De Willem, 13 okt Bergeyk De Kattendans, 17 okt Heerlen Stadsschouwburg.

MOLLY SWEENEY Een blinde vrouw laat zich opereren, maar gelukkig wordt ze er niet van. Bij Carrousel speelt Marlies Heuer deze vrouw: een door mannen misbruikt type met een fijn gevoel voor humor. Video- en diabeelden vullen deze poëtische monoloog, gebaseerd op een toneelstuk van Brian Friel, aan. 11 okt Den Bosch Bistheater, 15 okt Den Haag Theater a/h Spui, 17 okt Amersfoort Theater de Lieve Vrouw.

DE COMANCHE Veel vallend glas en pruttelend water in de voorstelling van Alex d'Electrique over een Comanche en een schoonmaakster: een heerlijke mélange van dada en slapstick, van horrortheater en body-art. Ko van den Bosch en Raymonde de Kuyper acteren, terwijl Willem Conradi voor het geluid, Masja Smit voor de techniek en Ko van den Bosch voor de tekst zorgde. Regie: Ola Mafaalani. 11 en 12 okt Haarlem Toneelschuur.

BEDROG Kathelijne Verbeke, Stefan de Walle en Victor Löw schitteren, onder regie van RO-Theater-leider Peter de Baan, in een moderne klassieker van Harold Pinter. Over een klassieke driehoeksverhouding die alleen met behulp van subtiel bedrog in stand kan worden gehouden. In omgekeerde chronologische volgorde wordt een deel van de leugens ontmaskerd. 11 en 12 okt Rotterdam RO Theater, 15 okt Hoogeveen De Tamboer, 16 okt Assen C.C. De Kolk, 17 okt Meppel Schouwburg Ogterop.

THE BOOTLEG BEATLES Grappig en soms griezelig echt feestoptreden van vier Engelse look-alikes, ditmaal muzikaal versterkt door het Strawberry Lane Quartett met blazers en strijkers. 11 en 12 okt Amsterdam Nieuwe de la Mar-theater, 16 okt Den Haag Lucent Danstheater, 17 okt Haarlem Concertgebouw.

VANDEKEYBUS Ultima Vez, het gezelschap van de Belgische choreograaf Wim Vandekeybus, trekt door Nederland met de reprise van zijn eerste produktie 'What the body does not remember' (1987). Het energiek, fysiek dansstuk veroverde stormenderhand het internationale danspodium. 12 okt Groningen Stadsschouwburg, 16 okt Arnhem Stadsschouwburg.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 11 t/m 13 okt Breda Chassé Theater.

SCHERZO Fenomenaal muzikaal variété in theateromlijsting, door Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 11 en 12 okt Tiel Agnietenhof, 17 okt Hengelo Schouwburg.