Voorkeur; Muziek

GARDINER John Eliot Gardiner neemt zijn achtste Edison èn een Edison Extraordinair in ontvangst tijdens een concert op 11 okt 20u in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg, waarbij hij The English Baroque Soloists, The Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionaire et Romantique dirigeert in werk van Handel, Poulenc, Schumann (symfonie nr 4) en Beethoven (Gloria uit Missa solemnis). Voor het concert zijn nog kaarten verkrijgbaar (de tv-opname wordt 14 okt 20u uitgezonden door de NPS via Ned. 3).

SHLOMO MINTZ De violist Shlomo Mintz en de pianist Itamar Golan geven 17 okt 20u15 een recital in de Aula van de Katholieke Universiteit Tilburg. Op het programma sonates van Mozart, Bartók en Brahms.

GEOFFREY MADGE De pianist Geoffrey Madge speelt de Goldberg Variaties van Bach op 13 okt 20u30 in Theater Bis, Den Bosch.

EBONY BAND Werk van Schönberg en zijn leerlingen en volgelingen Leibowitz, Skalkottas, Kahn en Spinner wordt gespeeld door de Ebony Band olv Werner Herbers mmv de mezzo-sopraan Marion van den Akker. 12 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 20 okt 20u15 Muziekcentrum Vredenburg.

HOROWITZ-STEINWAY De Steinway-vleugel nr 314.503, waarmee pianist Vladimir Horowitz over de wereld reisde en in de laatste periode van zijn leven ook het Amsterdamse Concertgebouw aandeed, is terug in Amsterdam en staat tot en met 2 nov bij de fa. Ypma op de hoek van Spui en NZ Voorburgwal. Wie zich een beetje Horowitz wil wanen, de bijzondere aanslag wil voelen en het ook kan, mag er op spelen, naast de toekomstige 'echte' pianisten, leerlingen van het Sweelinck Conservatorium, die erop zullen concerteren. Ypma, Spui 12. Tel 020-6230853.

MUZIEKMACHINES Klankmachines, door de Belgische beeldhouwer en musicus Frédéric le Junter gemaakt van op de kust van Duinkerken gestrande voorwerpen, staan van 15 t/m 27 okt in het interessante Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in de Utrechtse Buurkerk, Buurkerkhof 10. Di t/m za 10-17u; zo 13-17u.

JAZZMARATHON De 22ste Jazzmarathon brengt een flinke rij musici op de been. 11 okt zijn o.a. de Grieks/Amerikaanse diva Diamanda Galás, The Mingus Big Band en het trio van Ab Baars met als gast trombonist Roswell Rudd te horen. Voor 12 okt staan op het programma: het sextet van trompettist Dave Douglas, het akoestische kwartet van rietblazer Greg Osby, Hans Dulfer, en Peter van Bergen met een compositie-opdracht. 13 okt begint het programma al 's middags met een compositie-opdracht voor bassist Pablo Nahar, vervolgens spelen in de kleine zaal: Sound & Fury van de Finse slagwerker Edward Vesala, het octet van bassist Gerard Ammerlaan met zangeres Lucia Meeuwsen en het kwartet van saxofonist Dewey Redman. Naast het hoofdprogramma zijn er in de JazzClub elke dag drie attracties te horen. 11 t/m 13 okt Oosterpoort Groningen. Inl 050-3680248.

ASTOR PIAZOLLA, ONBEREIKBAAR DICHTBIJ Arrangeur Henk Huizinga bewerkte een aantal stukken van Astor Piazolla. Ze worden gespeeld door het Salzburg Chamber Soloist (strijk-) Quintet plus twee speciale solisten: violiste Sonja van Beek en baritonsaxofonist Henk van Twillert de bedenker van het project. De try-out, vorig jaar december in de Amsterdamse Noorderkerk, leverde een spannende avond op. 10 okt Schouwburg Gooiland Hilversum, 11 okt C.C. De Flint Amersfoort, 12 okt Centrum v.d. Kunsten Roermond, 15 okt Diligentia Den Haag, 17 okt De Maaspoort Venlo, 18 okt Nieuwe Doelen Gorinchem, 19 okt Schouwburg Het Park Hoorn.

SOUNDGARDEN Metal uit Seattle. Goed genoeg voor Johnny Cash die binnenkort een coverversie van Soundgarden's 'Rusty Cage' uitbrengt. 11 okt Ahoy, Rotterdam.

THE CURE De perfecte soundtrack voor elke herfstdepressie, met uitgelopen lippenstift en de altijd verkouden stem van Robert Smith. 12 okt Ahoy, Rotterdam.

FUGEES Soul en reggae in hiphopverpakking, bekend van de onontkoombare zomerhit 'Killing me softly' die geleend werd van Roberta Flack. 15 okt Ahoy, Rotterdam.