Voorkeur; Galerie

EGO DETOX Het tijdperk waarin het ego centraal stond is afgesloten, meent Galerie Torch. Vier kunstenaars die vroeger zichzelf centraal stelden in hun werk, laten nu hun 'Detox' daarvan zien: Charly van Rest, Daan van Golden, Pieter Laurens Mol en Henk Tas. Opening: za 12 okt. 17u, Lauriergracht 94 Amsterdam.

Lak Het Leids Academisch Kunstcentrum bestaat vijftig jaar en viert dat met twee exposities en een jubileumcatalogus. Door de jaren heen is deze bescheiden expositieruimte (twee gangen in het faciliteitengebouw van de universiteit) een broedplaats voor kunstenaars en conservatoren geweest. Speciaal voor de viering werd een oud garagebedrijf naast de Hooglandse Kerk met sculptuur- en videowerken ingericht met mooie installaties van vooral Paul de Reus en Monique Flier. T/m 8 nov., Cleveringaplein 1 en Nieuwstraat 33-41, ma t/m za 10-22u, zo 14-17u.

ETEN Galerie Stelling exposeert onder de titel De inwendige mens een biechtstoel die Adam Marshall inrichtte als keukentje annex restaurant-voor-één-persoon. Hij serveert er à raison van 75 gulden een viergangenmenu (inschrijving helaas niet meer mogelijk); terwijl de ene gast zich laat wegglijden in mijmeringen, ergert de ander zich aan het malen van zijn kaken. Ook worden er Klepzeiker-striptekeningen van Eric Schreurs over eten getoond. T/m 27 okt. Kruisstraat 1b Leiden. Do t/m za 13-18u, zo 14-17u.

DE KLEUR VAN DE HUID Binnen en buiten Het Oude Slot in Heemstede is nog de beeldententoonstelling 'De kleur van de huid' te zien, met zeer uiteenlopende sculpturen van onder andere Peer Veneman, Cornelius Rogge, David Vandekop en Karola Veldkamp. T/m 3 nov. in Cultureel Centrum Het Oude Slot, ir Lelylaan 6, Heemstede. Wo t/m zo 14-17u.

WENEN Gevestigde en minder gevestigde hedendaagse Oostenrijkse actuele kunst is onder de noemer 'Wenen' bijeengebracht bij galerie Tanya Rumpff. Van bijvoorbeeld Franz West - op dit moment ook in het Kröller Müller Museum - hangen beschilderde fotocollages en van de onbekende Irene Dapunt zijn assemblages te zien met make-up watjes. Ook computerkunstpionier Peter Kogler - te zien geweest op de laatste Documenta met uitvergrotingen van mieren - is vertegenwoordigd. Verder: Siegfried Anzinger, Herbert Brandl, Ludwig Gerstacker, Franco Kappl, Alois Mosbacher, Eva Schlegel, Martin Walde, Lois Weinberger en Erwin Wurm. T/m 27 okt. Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

ESPACE De oudste galerie van Amsterdam toont vier van haar kunstenaars: Lucebert, Miriam Cahn, Lucassen en Raveel. T/m 9 nov. Keizersgracht 548.

EN VERDER tekeningen van Frank van den Broeck vanaf 12 okt. in Galerie Slewe, Kerkstraat 105a Amsterdam; vanaf 11 okt. ingrepen van Nathalie Brans en Jan Merx bij Hedah, Cortenstraat 3 Maastricht; tekeningen van Hannah Bart, Eric Mathijssen en Veron Urdarianu bij Galerie Metis, Keizersgracht 688 Amsterdam; de Engelse beeldhouwer Thomas Houseago t/m 13 okt. in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam;