Voorkeur; Films

AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE De seizoenen volgend vierurig mozaïek van Johan van der Keuken laat Amsterdam zien als een verre, vreemde stad, met uitstapjes naar sommmige landen van herkomst van de veelkleurige bewoners. Een virtuoze oefening in kijken, die de toeschouwer een nieuwe blik op de hoofdstad geeft. Amsterdam, Alfa; Utrecht, 't Hoogt; Breda, Chassé Cinema.

DE NIEUWE MOEDER Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van Paula van der Oest heeft de vorm van een 'road movie' door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welvaartsstaat, waar de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen wel aan kunnen aanpassen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Arnhem, Wageningen.

JAMES AND THE GIANT PEACH Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl door Henry Selick combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn bevoogdende tantes en hun wrede behandeling door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor de kinderen in een vrij-associatief verhaal over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring. Amsterdam, Den Haag: Filmhuis en Babylon, Haarlem: Filmschuur, Rotterdam

LAP ROUGE en KUTZOOI Twee zeer geestige zogenaamde documentaires van de filmacademiestudent Lodewijk Crijns verkennen in een crescendo van absurdisme de steeds vager wordende grens tussen fictie en reality. In Lap rouge geeft een cameraploeg een beeld van een excentrieke Nederlandse familie op het Franse platteland; in het groezelig zwartwitte Kutzooi worden drie nihilistische jongeren gevolgd op hun spijbelzwerftochten door de grote stad. Amsterdam: Kriterion, Haags Filmhuis.

MY LIFE AS A DOG (Mitt liv som hund) Niet speciaal voor kinderen - al mogen ze wel kijken - filmde de Zweedse regisseur Lasse Hallström de tragikomische avonturen van een onhandig en clownesk jongetje, dat tegen het decor van de jaren vijftig de dood van zijn moeder en zijn hond tracht te verwerken. Amsterdam: Alfa 1.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Zwolle: De Kroon.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 24 zalen.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam: De Uitkijk, Haags Filmhuis, Utrecht: Springhaver.

En verder Babe (20 zalen), Blind Date (6 theaters), Breaking the Waves (11 theaters), Cyclo (Haarlem, Maastricht), Dead Man (Amsterdam, Groningen, Maastricht, Zwolle, Wageningen), Fallen Angels (Hilversum), Jude (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen), De Jurk (6 theaters), Lang leve de koningin (in 10 zalen), Leaving Las Vegas (Nijmegen, Apeldoorn, Amstelveen, Zutphen), Once Were Warriors (Zandvoort), Il postino (7 zalen), Richard III (Amsterdam, Utrecht, Delft, Leeuwarden, Helmond), Sense and Sensibility (9 zalen), Shallow Grave Eindhoven, Groningen, Utrecht, Delft), Small Faces (Roermond, Sittard, Schagen), Things to do in Denver when you're dead (Maastricht) Toy Story (16 zalen), Underground (Hengelo), Zusje (Breda, Leeuwarden).