Voorhoeve wil Nederlanders in korps te Hebron

JERUZALEM, 10 OKT. Minister J. Voorhoeve (Defensie) heeft zich uitgesproken voor Nederlandse deelname aan een internationaal korps van waarnemers in Hebron als Israel en de Palestijnen daarom vragen.

Na een ontmoeting van drie kwartier met premier Benjamin Netanyahu eergisteren zei hij het “verstandig te vinden indien Nederland daarin een aandeel neemt”. Dit onderwerp was volgens de Nederlandse bewindsman niet rechtstreeks tijdens het onderhoud met de Israelische premier aan de orde gekomen. Volgens Voorhoeve zal van zo'n internationaal korps van waarnemers in Hebron “een matigende werking uitgaan op de partijen”.

Voorhoeve vond het bemoedigend dat de Israelische premier uitsluitend heeft gesproken over de uitvoering van het akkoord van Oslo. Hij had niet verwacht dat Netanyahu zo duidelijk de nadruk zou leggen op het “maken van vooruitgang (inzake Hebron, red.) op betrekkelijk korte termijn met het vredesproces” en zich daar ook voor wil inzetten. Netanyahu staat volgens Voorhoeve eveneens open voor een economische en politieke rol van de Europese Unie bij het vredesproces.

Op de vraag van de Nederlandse bewindsman aan Netanyahu op welke wijze de EU een diplomatieke bijdrage kan leveren antwoordde Netanyahu volgens hem dat “de visie van de EU welkom was”. Ter verduidelijking zei Voorhoeve dat “Israel open staat voor een Europese politieke rol”.

In tegenstelling tot de indruk die in Nederland was ontstaan zei Voorhoeve dat de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Dick Spring, die na de EU-top naar Jeruzalem werd gestuurd “geen negatieve boodschap in Israel heeft gekregen”.

Het bezoek van de Nederlandse minister vond plaats tegen de achtergrond van de militaire samenwerking tussen Nederland en Israel, die na het begin van het Israelisch-Palestijns vredesproces drie jaar geleden, is begonnen en onder meer uitwisseling van kennis over wapensystemen inhoudt. Tijdens dit officiële bezoek aan Israel werd Voorhoeve ontvangen door zijn Israelische collega Yitschak Mordechai en bracht hij een bezoek aan het graf van premier Yitschak Rabin. Eveneens werden bezoeken aan militaire eenheden van de Israelische landmacht van het noordelijke commando en van de luchtmacht gebracht. Tijdens zijn besprekingen in Jeruzalem en Tel Aviv kwam de wapenwedloop in het Midden-Oosten ter sprake. Volgens Voorhoeve heeft Israel goede redenen om zich ernstig ongerust te maken over de introductie en proliferatie van raketten en chemische en biologische massa-vernietigingswapens in dit deel van de wereld.

Alvorens naar Israel te komen bezocht minister Voorhoeve de Oostenrijkse blauwhelmen in Syrië die dienen bij de UNDOF-troepen die toezien op het naleven van de troepenscheidingsovereenkomsten tussen Israel en Syrië.