Van Wijnen hoogleraar pershistorie

ROTTERDAM, 10 OKT. H.A. van Wijnen, redacteur van NRC Handelsblad, is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de pers en de persvrijheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De leerstoel Pers en Persvrijheid, ondergebracht bij de mediasectie van de faculteit der historische en kunstwetenschappen, is ingesteld door de Maarten Rooij Stichting.

De stichting wil met de leerstoel een traditie voortzetten die begon met oud-hoofdredacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant dr. M. Rooij. Deze werd in 1957 hoogleraar massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam en hield zich bezig met zowel praktische als theoretische aspecten van de moderne media.

Harry van Wijnen (58) begon zijn journalistieke loopbaan in 1959 als leerling-journalist bij de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij werkte daarna korte tijd bij Het Vrije Volk en vervolgens jarenlang bij Het Parool. In 1985 trad hij in dienst van NRC Handelsblad. Hij was bij deze krant chef van de opiniepagina en chef van de zaterdagse boekenbijlage. Van Wijnen heeft publicaties op zijn naam staan, onder andere over de monarchie (Van de macht des konings; De Prins-Gemaal), over politiek (Politiek en taalkundig onheil; Drees democraat), over sport (De Kuip - geschiedenis van het stadion Feyenoord) en over de Tweede Wereldoorlog (Sprong in de afgrond).

Voorgangers van Van Wijnen als hoogleraar waren Herman van Run, Jan Blokker en Wout Woltz.