Van Gaal vertrekt eind van seizoen bij Ajax

AMSTERDAM, 10 OKT. Technisch-directeur Louis van Gaal vertrekt aan het eind van dit seizoen bij landskampioen Ajax. Dat maakte hij vanmiddag tijdens een persconferentie in de Amsterdam Arena bekend. “Ik wil mijn vleugels uitslaan en mijn horizon verbreden”, zei Van Gaal, die sinds 28 september 1991 hoofdtrainer is van Ajax.

Maandagavond maakte Van Gaal in een gesprek met het clubbestuur zijn wens kenbaar. “Ik heb dat op dit vroege moment gedaan uit respect voor de club”, zei hij. “Je zou het een voorbeeld voor de spelers kunnen noemen. Dit is de manier waarop je afscheid neemt. De club heeft mij altijd goed behandeld. Zo ga je met elkaar om.”

Een nieuwe club heeft Van Gaal nog niet. De trainer hoopt volgend seizoen bij een Europese topclub aan de slag te kunnen. “Haan zit goed bij Feyenoord, Advocaat bij PSV. In Nederland is dus geen plaats meer voor mij”, zei de trainer. Over zijn toekomst maakt Van Gaal zich geen zorgen. Vorig seizoen kreeg hij aanbiedingen van diverse topclubs uit het buitenland. “Ik weet niet of er voor mij nog belangstelling is, maar ik schat van wel.” Van Gaal hoopt dat assistent-trainer Gerard van der Lem hem vergezelt naar een nieuwe werkgever.

Van Gaal volgde in 1991 Leo Beenhakker op. Daarvoor was hij een periode jeugdtrainer bij de Amsterdamse club. Onder leiding van Van Gaal won Ajax drie keer de landstitel, één keer de nationale beker en driemaal de Super Cup. Ook de internationale successen waren talrijk. Eén keer won Ajax de Champions League, eenmaal de UEFA-beker, de Super Cup en de wereldbeker. In mei verloor Ajax de finale van de Champions League van Juventus.

Dit seizoen kende Ajax een matige start. In de competitie staat de landskampioen, die gisteren met 3-0 won van Willem II, na negen wedstrijden op de zesde plaats. In de Champions League verloor de club twee weken geleden thuis van Grasshoppers.