Stripdagen in Breda

De Stripdagen Breda 1996, 12 en 13 oktober van 10.00 tot 17.00u in Het Turfschip, Chasséveld 15, Breda. Toegangsprijs ƒ 10 en ƒ 5 voor mensen kleiner dan 1m50. Inl 076-222888.

Op de stripdagen, dit weekeinde in Breda, is veel aandacht voor Asterix en Obelix ter gelegenheid van het vandaag verschijnen van hun dertigste album, De beproeving van Obelix. Vijf jaar hebben de liefhebbers hierop moeten wachten. In het verhaal ontmoeten Asterix en Obelix de slaaf Spartakis die het vlaggeschip van de Romeinse vloot en de trots van Julius Caesar heeft ingepikt. Spartakis lijkt sterk op de Amerikaanse acteur Kirk Douglas, die de titelrol speelde in de film Spartacus uit 1960 van Stanley Kubrick. In het album ondergaat Obelix een tijdelijke metamorfose door een overdosis toverdrank en bezoeken de helden en passant het mytische Atlantis. Het avontuur wordt traditiegetrouw afgesloten met een feestmaal.

Een van de belangrijkste thema's op de stripdagen is de 'De digitale strip', zoals cd-roms met de stripheldin Franka of de Disney-films Alladin, Pocahontas en The Lion King. Maar ook wordt het tekenen, beletteren en inkleuren van stripverhalen met behulp van computerprogramma's belicht, evenals het zoeken naar striponderwerpen op Internet. Tijdens de stripdagen worden zoals elk jaar verscheidene prijzen uitgereikt: de Stripschapprijs 1996 is toegekend aan Hanco Kolk (Gilles de Geus, Mannetje en Mannetje, Meccano), de prijs van de gemeente Breda gaat naar Ulli Bürer, volgens de jury een herkenbare en stijlvaste tekenaar. Ook worden de jaarprijzen voor het beste binnenlandse, buitenlandse en jeugdalbum uitgereikt. De stripschapspenning voor bijzondere verdiensten 1996 is voor de initiatiefnemers van het Nederlands stripmuseum.

Naast de stripboekenbeurs met nieuw materiaal, recente albums en signerende striptekenaars is er voor het eerst een flippo-ruilbeurs. Verder een expositie over strips en stripfiguren in de reclame en de Europese première van twee Warner Bros tekenfilms: Carrotblanca, een persiflage op de klassieke film Casablanca met Bugs Bunny in de hoofdrol en Chariots of Fur met Wil E. Coyote en Road Runner.