REW stapt in grote alliantie Duitse telecom

ROTTERDAM, 10 OKT. Het Duitse energiebedrijf RWE verruilt een plan voor telecom-samenwerking met British Telecom voor deelname in een veel groter conglomeraat met het zusterbedrijf Veba en het Britse bedrijf Cable and Wireless.

RWE en Veba willen 8 miljard Dmark in telecom investeren en worden daarmee de grootste concurrent van Deutsche Telekom dat binnenkort wordt geprivatiseerd.

Veba had zich al eerder aangesloten bij Cable and Wireless. RWE wil nu 2,5 miljard mark in de nieuwe combinatie investeren, in ruil voor een aandeel van 37,5 procent in de alliantie. De twee Duitse energiebedrijven bezitten uitgebreide kabelnetwerken tot in alle uithoeken van Duitsland, die voor telecomverbindingen gebruikt kunnen worden, en daarmee een veel groter rendement zullen opleveren. Het netwerk van RWE omvat alleen al meer dan 70.000 kilometer moderne glasvezelkabel-verbindingen.

RWE dat de energieproduktie en -distributie in Rijnland-Westfalen verzorgt, streefde aanvankelijk naar een belang in Viag, een combinatie met British Telecom dat vanuit München de concurrentie met Deutsche Telekom probeert aan te gaan. Veba en RWE vormen nu een joint venture die in de alliantie met Cable and Wireless wordt ingebracht. Dit samenwerkingsverband wordt geleid door Vebacom, een dochteronderneming van Veba die anderhalf jaar geleden al een holding met Cable and Wireless had gevormd. Naar verwachting krijgt Veba een belang van 60 procent in deze holding. Het belang van Cable and Wireless in de holding wordt door de deelname van RWE kleiner. Directievoorzitter Stephen Pettit van Cable and Wireless zei gisteren hiertegen geen bezwaar te hebben omdat de nieuwe alliantie met RWE “ons een groter vertrouwen geeft dat het nieuwe bedrijf waarin we hebben geïnvesteerd, succesvol kan werken op de Duitse telecommarkt.”

Op de beurs in Frankfurt steeg het aandeel RWE gisteren, direct na de bekendmaking van het nieuwe conglomeraat, met ruim 3 procent; het aandeel Viag daalde daarentegen met 4 procent.

De positie van British Telecom (BT) op de Duitse telecommarkt, de grootste in West-Europa, is door het nieuwe conglomeraat aanzienlijk verzwakt. De directie van BT onderstreepte dat aan aparte samenwerking met Viag voor mobiele telefonie overeind zou blijven, maar Viag gaf als commentaar dat deze combinatie mogelijk wordt beëindigd, om het Viag-belang eveneens in de holding met RWE onder te brengen.