RESTORATION 96

VeRes is van 10 t/m 12 oktober aanwezig op Restoration 96, de internationale, tweejaarlijkse beurs voor restauratie en conservering van cultureel erfgoed in de RAI in Amsterdam.

Drie dagen lang zijn restauratoren, conservatoren en in restauratie en behoud gespecialiseerde bedrijven uit binnen- en buitenland in het RAI-congrescentrum bijeen. Zij bieden de bezoeker de nieuwste behouds- en onderhoudstechnieken, materialen, producten, vakkundig advies en informatie. Zowel particulieren als professionals kunnen informatie vergaren over onderhoud en herstel van onder andere meubilair, kunstwerken, schilderijen, boeken en archieven, textiel, keramiek en sieraden.

In het Restauratorenpaviljoen kunnen bezoekers kosteloos beschadigde voorwerpen voorleggen aan een team van restauratie-experts. Ook zijn er demonstraties te zien, waarbij de nieuwste restauratie-technieken op beschadigde voorwerpen worden toegepast. Er zijn Landenpaviljoens van Groot-Brittannië, de VS en Duitsland. Een groot deel van de beurs is gewijd aan gebouwen en monumenten. De Rijksdienst voor de Monumenten brengt op de beurs in beeld wat haar taken en verantwoordelijkheden zijn en introduceert een Objecten Databank. Maar ook particuliere instanties die zich inzetten voor conservering en herstel zijn vertegenwoordigd: o.a. de Bond Heemschut, de Nederlandse Tuinenstichting, de Federatie Het Behouden Huis en de Stichting Nationaal Restauratie Centrum. De Stichting Nationaal Contact Monumenten (NCM) heeft een paviljoen ingericht waar particulieren hun licht kunnen opsteken over alle aspecten m.b.t de restauratie van monumentale panden.

Bij Restoration 96 hoort een congresprogramma waar professionals van (semi)overheid en musea, wetenschappers, architecten, bouwers en restauratoren bijeen komen om kennis en ideeën uit te wisselen. Op het programma staat ondermeer 'Professionalisering van de behoudstaak'.

Een bezoek aan Restoration 96 kost ƒ 20, in combinatie met een kaart voor de gelijktijdig in de RAI gehouden PAN-kunst- en antiekbeurs bedraagt de toegang ƒ 30. Open do en vrij van 10.00 - 20.00u en za van 11.00 - 18.00u.

Vanaf 5 november t/m 5 december organiseert de VeRes een expositie over de huidige restauratietechnieken in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek.

Voor meer informatie of de ledenlijst kunt u schrijven naar: VeRes, Prins Hendriklaan 12, 1075 BB Amsterdam.

De ethische code van restauratoren staat in het Engels op internet, via http://palimpsest.stanford.edu/