PIZZA AL PEZZO (1)

Een bakblik vol pizza die in grote rechthoekige stukken wordt gesneden, dat is wat bij een Italiaanse bakker pizza al pezzo wordt genoemd - pizza aan het stuk. Net als een boterham, kan pizza met meerdere ingrediënten tegelijk worden belegd. In Italië worden pizza's voorzien van een beperkt aantal ingrediënten die qua smaak elkaar niet in de weg lopen.

Pizza was ooit een Napolitaanse vinding - warm brood met tomatensaus en wat kaas - waarmee voor weinig geld de maag kon worden gevuld. Pas na de Tweede Wereldoorlog raakte de Napolitaanse pizza alom geliefd in Italië. In Nederland hebben pizzeria's de weg ingeslagen van het Hollandse pannenkoekenhuis want sommige hebben wel 40 pizza's op de kaart staan. Een warenhuis aan ingrediënten wordt er over dat kleine beetje brooddeeg uitgestort. De klant is koning en de pizzabakker heeft allang zijn Italiaanse maatstaven overboord gezet: als de kassa maar rinkelt.

In dit land is de pizza verworden tot een volledige warme maaltijd waar per ongeluk nog een stukje brood onder ligt. Welnu, als het zo moet zijn, dan toch liever die pizza met beleid belegd. Hoewel mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar de meest simpele van alle pizza's - tomatensaus, mozzarella en ansjovis - is de hiernavolgende combinatie ook erg lekker. Hij is afkomstig van een 13-jarige jongeman, die een heel gezelschap voorzag van zelfgebakken pizza. Pizza maken is een leuke bezigheid voor kinderen. Misschien iets voor de herfstvakantie of een vrije middag? Het deeg wordt voor het gemak met gedroogde gist gemaakt en wegens ruimtegebrek wordt de bereidingswijze in drie afleveringen besproken.