Peeters achtste bij WK tijdrijden

LUGANO, 10 OKT. Na een schouderklopje van de bondscoach klom Jacques Peeters van zijn fiets. De Limburgse belofte was gisteren tevreden met zijn achtste plaats in de individuele tijdrit op het wereldkampioenschap in Lugano. De 20-jarige Peeters geldt als een wielertalent, maar hij was kansloos tegen de Italiaanse neo-amateur Luca Sironi die met een gemiddelde snelheid van ruim vijftig kilometer iedereen versteld deed staan.

Sironi reed het 31,6 kilometer lange parcours 2.35 minuten sneller dan Peeters.

Bondscoach Gerrie Knetemann stelde vast dat Nederland goede tijdrijders ontbeert. In zijn actieve periode gold hij zelf als een specialist. Hij kwam meer dood dan levend over de streep. “Je moet het leuk vinden om een tijdrit te fietsen, om je anderhalf uur blind te staren. Onderweg is er geen gein aan. Het enige leuke is de tijd bij de finish. Tenminste, als je een goede tijd hebt gereden.”

Knetemann heeft geen verklaring voor het gebrek aan goede Nederlandse tijdrijders. “Als je bergop een bepaald vermogen kunt trappen, moet je dat op het vlakke ook kunnen. In een tijdrit moet je elke trap doseren, maar jezelf nooit sparen. Normaal gesproken kom je helemaal uitgewoond aan de meet. Dat laatste mis ik een beetje bij de huidige generatie.”

Vandaag weet Knetemann in Lugano bij de individuele tijdrit voor de professionals slechts één Nederlandse beroepsrenner aan de start, hoewel maximaal twee tijdrijders zijn toegestaan. Erik Dekker moet de nationale eer hoog houden. Erik Breukink, jarenlang een specialist, had geen trek in de zware discipline. De andere Nederlanders in Lugano worden gespaard voor de wegwedstrijd van aanstaande zondag. Knetemann wilde zijn onervaren profploeg niet opzadelen met een dubbele opdracht. “We moeten het walletje bij het schuurtje laten. Iedereen praat over planning en periodisering. Laten we die gasten dan niet in de vernieling rijden.”

De karakterjongen van weleer is veranderd in een plooibare, diplomatieke bondscoach. Knetemann beseft dat hij als keuzeheer weinig te vertellen heeft. De renners staan onder contract bij een sponsor en leggen alleen verantwoordelijkheid af aan hun eigen ploegleider. Op advies van Cees Priem (TVM) besloot de verdienstelijke tijdrijder Servais Knaven niet naar Lugano af te reizen. Knetemann: “Wie niet wil wie niet zal. Ik heb geen zin om de vredestichter uit te hangen.” Op de vraag of hij zelf wel beide disciplines zou hebben gefietst, hoefde Knetemann niet lang te denken. “Tuurlijk. Gewoon wat extra gas geven en dan een paar daagjes rustig aan.”