Optreden OM onderzocht

GRONINGEN, 10 OKT. Minister Sorgdrager (Justitie) laat onderzoek doen naar het handelen van het openbaar ministerie in Groningen in de zaak-Lancee. Docters van Leeuwen, voorzitter van het college van procureurs-generaal, gaat dit onderzoek leiden.

Kamerlid A. Koekkoek (CDA) had naar een evaluatie van deze zaak gevraagd. Sorgdrager zal na het onderzoek een oordeel geven over de handelwijze van justitie in Groningen. R. Lancee, voormalig politiechef op Schiermonnikoog, werd dit voorjaar door een 24 man sterk arrestatieteam (AT) van zijn bed gelicht en per helikopter naar het vasteland van Groningen gevlogen nadat zijn dochter hem had beschuldigd van incest. Eind augustus trok ze haar verklaring in. Ze zei dat ze alles had verzonnen.

Lancee beschuldigde justitie in Groningen wegens de wijze waarop hij was gearresteerd, van “staatsterrorisme”. De Nederlandse Politiebond (NPB) diende een klacht in bij Sorgdrager. Volgens justitie was een AT nodig omdat Lancee vuurwapengevaarlijk zou zijn.

Nadat justitie de strafzaak tegen Lancee had ingetrokken, kwam aan het licht dat justitie in Groningen pas in een laat stadium een rechercheur van de jeugd- en zedenpolitie heeft ingeschakeld. Volgens Lancee wilde justitie zijn dochter koste wat kost geloven om hem in diskrediet te brengen. Hij vermoedt dat een eerdere affaire daarbij een rol heeft gespeeld.

Toen hij nog politiechef was zou hij volgens zijn superieuren ten onrechte een onderzoek hebben ingesteld naar mogelijk onzedelijke handelingen van wethouder J. Brands. Eén van de inspecteurs van de Rijksrecherche die onderzoek deed naar de incestzaak zou niet onbevangen tegenover Lancee hebben gestaan, omdat hij ook bij het onderzoek naar de affaire-Brands betrokken is geweest.

De gemeente Groningen heeft in deze zaak ook onderzoek ingesteld naar de rol van een mentor van het Zernike College in Groningen. De mentor zou een te innige relatie met de dochter van Lancee hebben gehad.