Ook joint venture BASF en Hoechst; Shell Chemie bundelt bedrijven met BASF

Niet bekend

Tegelijkertijd kondigden BASF (in Ludwigshafen) en Hoechst (Frankfurt) aan op de groeimarkt van polypropeen een joint venture te willen beginnen waarin zij elk een vijftig procentsbelang hebben.

De nieuwe joint venture van Shell en BASF gaat in elk geval de activiteiten van de Rheinische Olefinwerke in het Duitse Wesseling ('ROW') en de polyethyleenproduktie van BASF in Ludwigshafen omvatten. ROW vormt al meer dan veertig jaar een joint venture van Shell en BASF.

Ook het Italiaanse Montedison is bij de nieuwe opzet betrokken, omdat enkele produktie-faciliteiten van Montell - een al enkele jaren bestaande joint venture van Shell en Montedison - worden ingebracht. Het gaat daarbij om de vestigingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De helft van Montells kraker in het Franse Berre wordt eigendom van het nieuwe bedrijf. De produktie van 'sferileen' van Montell in Frankrijk blijft buiten de transactie. Ook de activiteiten van Montell op het gebied van polyethyleen in Noord-Amerika blijven ongemoeid.

Het nieuwe bedrijf gaat volgens de aankondiging in Londen geheel zelfstandig opereren, maar de directies van Shell en BASF blijven er wel nauw bij betrokken. In de toekomst moet de gecombineerde produktie een capaciteit bereiken van 1,4 miljoen ton per jaar. Daarmee zou het nieuwe bedrijf 'een belangrijke speler' worden op de Europese markt met een aandeel van ongeveer twaalf procent.

De polyethyleenproduktie heeft volgens marktanalisten goede vooruitzichten, maar de concurrentie tussen verschillende grote fabrikanten als Borealis, Dow Chemical en Polymeri is moordend, waardoor naarstig wordt gezocht naar verdergaande efficiëntie bij de produktie van deze grondstoffen voor kunststofprodukten. Het nieuwe bedrijf van Shell en BASF moet begin volgend jaar actief zijn.

De nieuwe onderneming van BASF en Hoechst wordt in Duitsland gevestigd en bundelt produktie-installaties in het Britse Wilton, Rozenburg (bij Rotterdam) en het Spaanse Tarragona. Daarnaast brengen beide bedrijven hun licenties in, alsmede de produktie en verkoop van katalysatoren. Op contractbasis gaat deze nieuwe onderneming produceren voor de nieuwe joint venture van Shell en BASF. Hoechst brengt haar activiteiten in het Duitse Knapsack, het Franse Lillebonne en Tarragona in.

Vorig jaar behaalden de chemie-giganten Hoechst en BASF in deze activiteiten een omzet van meer dan 800, respectievelijk 900 miljoen Duitse mark.

Ook de joint venture van BASF en Hoechst mikt op een produktie-capaciteit van 1,4 miljoen ton. Hoechst verkoopt polypropeen onder de merknamen Hostalen en Hostacom, BASF onder de namen Novolen en Procom.

Ook op polypropeen-gebied hopen BASF en Hoechst een nieuwe onderneming op te zetten, die tot de grootste in Europa behoren. Deze kunstoffen worden gebruikt in onder andere autobumpers, dashboards, tuinmeubelen en vloerbedekking.