NCM schrapt 225 arbeidsplaatsen

ROTTERDAM, 10 OKT. Bij de Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) verdwijnen 225 van de 1300 arbeidsplaatsen als gevolg van onder meer toenemende concurrentie en verdere automatisering. Dit heeft de woordvoerder van de NCM (exportkredietverzekering) vanochtend bevestigd.

Niet bekend

De NCM, decennia lang monopolist op de Nederlandse markt, heeft sinds enige tijd te maken met concurrentie van andere exportkredietverzekaars en ziet zich mede daarom genoodzaakt de organisatie aan te passen.

De NCM werkt onder meer aan de invoering van een plattere organisatiestructuur met niet langer zes maar slechts drie management lagen.

Het afgelopen half jaar hebben vijf van de 18 directeuren de NCM verlaten, zo bevestigde de woordvoerder. Het vertrek van de directeuren wordt wel in verband gebracht met de nieuwe wind die bij de NCM waait sinds het vertrek, vorig jaar, van topman Harry Groen en de komst van de nieuwe eerste man Maarten Hulshoff.

De NCM heeft in de eerste helft van dit jaar weer winst geboekt. Het bedrijf verdiende 13,8 miljoen gulden. Vorig jaar leed het een verlies over de eerste zes maanden van 5,9 miljoen gulden.

Deskundigen wijzen er op dat de Europese exportkredietverzekeraars tot een aantal jaar geleden de nationale markten keurig hadden verdeeld. Zij zouden elkaar de bal toe spelen en zouden een gentleman's agreement hebben om elkaar niet voor de voeten te lopen. Deze situatie is inmiddels drastisch veranderd. De strijd tussen de kredietverzekeraars is heftig geworden.