Meer bezoek PAN-beurs

PAN Amsterdam, RAI Parkhal, t/m 13/10, 11-20u, za en zo 11-18u.

AMSTERDAM, 10 OKT. De kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam krijgt meer bezoekers dan voorheen. Tot gisteravond registreerde de PAN, die voor de tiende keer wordt gehouden, ruim 16.000 belangstellenden. De beurs in de Rai-hallen werd afgelopen weekeinde geopend en duurt tot en met zondag. Er doen 110 Nederlandse en Vlaamse kunst- en antiekhandelaren aan mee.

De bezoekers kijken niet alleen, ze kopen ook. Gisteren vielen her en der behoorlijk wat rode stippen te signaleren. De beurs biedt veel schilderkunst. Musea en particuliere verzamelaars legden al de eerste dagen de hand op een aantal kostbare schilderijen. Douwes Fine Art uit Amsterdam verkocht voor 685.000 gulden een Rijnlandschap uit 1649 van Herman Saftleven. Een Nederlandse particulier kocht voor twee ton twee portretten van een jongen en een meisje in een arcadisch landschap van de 17de-eeuwse schilder Nicolaes Maes. Verkoper was de Belgische galerie Pintelon uit Aalst die voor het eerst op de PAN stond.

Ook de Amsterdamse kunsthandelaar Loek Brons doet goede zaken. Hij verkocht voor 116.500 gulden een stilleven van de magisch realist Raoul Hynckes (1893-1973) aan de ING Groep. Hij deed voor in totaal twee ton vier schilderijen van Willem van Veldhuizen van de hand alsmede een schilderij (Mathilde in de Vossiusstraat) van Carel Willink (1900-83) van 75.000 gulden.

Een van de duurste schilderijen is Kalme zee (ook wel: Bomschuit op het strand te Scheveningen) van H.W. Mesdag, dat de kunsthandelaar Rob Kattenburg uit Breukelen voor 850.000 gulden aanbiedt. Het doek, afkomstig van het Zeeuws Museum in Middelburg, is nog niet verkocht. Een medewerkster van de kunsthandel zegt 'redelijk tevreden' te zijn over de belangstelling. “Maar bij de internationale beurs TEFAF in Maastricht, waar we ook staan, zit je toch beter met dit soort prijzen. Al hopen we wel dat dit schilderij in Nederland blijft.”

De beurs biedt schilderijen, sculpturen, poppen, juwelen, glaswerk en curiosa uit alle perioden en windstreken. Zeer in trek zijn meubelen, zilver en tapijten. De antiquair Pieter Hoogendijk uit Baarn verkocht kostbare meubelstukken toegeschreven aan de 18de-eeuwse Haagse meubelmaker Matthijs Horrix. “Ik heb veel nieuwe kopers gezien”, zegt hij, “helaas geen buitenlanders. Maar het is geanimeerder dan ik had verwacht.”

De entreeprijs is niet mis: 40 gulden, 60 gulden voor twee personen, inclusief een catalogus die 20 gulden kost. Ter gelegenheid van het jubileum is uit de collecties van de deelnemers een beeldententoonstelling samengesteld.