Kinderagenda

Wetenschap

Hoe vliegen vogels? Hoe zwemmen vissen? Waarom ga je op een klapschaats harder? Op zaterdag 12 okt van 10-16u30 kan je in Muziekcentrum Vredenburg zien hoe mensen, dieren en dingen bewegen op het Nationaal Wetenschapsfestival. De hele dag zijn er allerlei programma's waar je aan mee kan doen. Zo kan je je evenwichtsorgaan testen en ter plekke zien hoe het werkt en echte pony's en een looprobot demonstreren hoe benen bewegen. Een test over spiegelschrift verraadt of je links- of rechtshandig bent, met internet kan je voor wetenschappelijk onderzoek kennis verzamelen over het milieu en mensen van het NASA Ruimtevaartcentrum in de Verenigde Staten geven via een video-verbinding antwoord op vragen over ruimtevaart. Door het meedoen met testjes en demonstraties in de foyers kan je zelf het antwoord ontdekken op vragen als: wat is spierpijn eigenlijk? Wat moet je doen om een wereldrecord te verbeteren? Hoe meet je je conditie? Hoe weet een keeper in welke hoek een strafschop terecht komt? En op het dak van Vredenburg kan je die dag ook de gedeeltelijke zonsverduistering zien met een deskundige uitleg door de sterrenwacht. Kaarten à ƒ 15,- zijn te koop aan de kassa van Muziekcentrum Vredenburg 030-2314544 en bij boekhandel Broese Kemink 030-2313804. Het hele programma staat ook op het World Wide Webb: http:/www.pwt.nl/festival.html.

Willem Barentsz

Vier honderd jaar geleden strandde Willem Barentsz met zijn bemanning op het eiland Nova Zembla op zoek naar een noordelijke route naar Indië. Hun schip raakte vast in het ijs en ze moesten wachten tot de zomer om weer naar huis te kunnen varen. Op Nova Zembla bouwden ze het beroemd geworden Behouden Huys. Hier woonde de bemanning acht maanden voordat zij in zelfgebouwde sloepen terug naar Nederland konden. Een van de bemanningsleden, Gerrit de Veer, hield een dagboek bij en daarom weten we hoe het was om op dat ijskoude Nova Zembla te overwinteren. Op de binnenplaats van het Scheepvaart museum is dat Behouden Huys nu op ware grootte nagebouwd en in het museum zelf is de tentoonstelling 'Gevangen in IJs, Willem Barentsz overwintert in het Behouden Huys 1596-1597' te zien. Hoe zou het zijn geweest om te overwinteren op Nova Zembla? Hoe kom je aan warme kleren, genoeg eten en drinken en hoe stook je een huis warm midden op een besneeuwde ijsvlakte. Hoe zorg je dat je niet door ijsberen wordt opgegeten en hoe zorg je dat je je niet te pletter verveelt? In de herfstvakantie van 13 t/m 27 okt kan je elke dag om 13u30 en 15u15 luisteren naar spannende verhalen over de lange en gevaarlijke reis van Willem Barentsz en zijn mannen. Maar het Scheepvaartmuseum zoekt ook overwinteraars; kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen op 15, 18, 20, 24 en 25 oktober meedoen aan een overwinteringsprogramma dat begint om 13u30 en 15u15. Eerst bezoek je het Behouden Huys, dan bekijk je de tentoonstelling en wordt er voorgelezen uit het dagboek van Gerrt de Veer, een van de overlevenden. Dan begrijp je pas hoe koud die mensen het daar hadden, zo koud dat de leren zolen van hun schoenen bevroren waren. Gelukkig hadden de mannen vilten mutsen op en die bevroren niet zodat ze daar maar schoenen van maakten. Maar dan moesten er wel weer poolvossen werden geschoten om van hun pels bontmutsen te maken. In het VOC-schip 'De Amsterdam' dat aan de kade van het Scheepvaartmuseum ligt kan je de mutsen, schoenen en lampen van de Barentszbemanning namaken. en op 16, 17, 22 en 23 okt om 13u30 en 15u15 is er poppentheater over het weesjongetje Berend Barend, die als verstekeliing de spannende reis naar Nova Zembla meemaakt. Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Met een geldig toegangsbewijs zijn de activiteiten voor kinderen gratis.

Kinderfilmfestival

Gerda en Kai zijn dikke vrienden. Op een winteravond vertelt oma een verhaal over de Sneeuwkoningin. ze is gemeen en haar hart is ijskoud. Kai lacht om het verhaal, hij is niet bang voor de Sneeuwkoningin, hij zou haar gewoon op de kachel zetten! De Sneeuwkoningin, die dit hoort, neemt wraak. Kai krijgt een ijssplinter in zijn oog en zijn hart verandert in een ijsklomp. De Sneeuwkoningin neemt hem mee naar haar ijspaleis. Gerda gaat Kai zoeken en op haar speurtocht beleeft ze spannende avonturen. Uiteindelijk bereikt ze met een rendier het ijspaleis, maar Kai kent Gerda niet meer....Van 13 t/m 27 okt kan je in Brabantse filmtheaters naar het kinderfilmfestival Heksenketel. De film- en theatervoorstellingen gaan vooral over heksen, reuzen, rovers, kabouters, spoken, prinsen en prinsessen en zijn te zien in Breda (Chassé Cinema), Boxmeer (Cultureel Centrum Der Weyer), 's-Hertogenbosch (Filmtheater Jeroen), Oosterhout (Cultureel Centrum De Bussel), Roosendaal (Filmhuis), Tilburg (Filmtheater Louis) en Uden (Filmcafé de Nieuwe Pul) Inl 076-5303197.

Kinderconcert

Zou je wel eens willen weten hoe het is om in een mooie zwarte jurk op het podium van het Amsterdam Concertgebouw te zitten en met je cello te wachten tot de dirigent met zijn stokje aangeeft wanneer je moet gaan spelen. In de serie Kinderconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw vertelt cellospeelster Quirine Viersen je over instumenten, waarom ze wel Bach en niet Mozart spelen en hoe het is om musicus te zijn. Ook treedt Quirine Viersen op samen met haar vader, zusje en andere musici. Alle concerten vallen in de schoolvakanties. Eerste concert dinsdag 15 okt van 14-15u of van 16-17u. Losse kaarten ƒ 12,- (tot 18 jaar), daarboven ƒ 18,- Abonnement voor drie concerten ƒ 32,50 (tot 18 jaar), daarboven ƒ 47,50. Res 020-6718345 of de AUB Uitlijn 020-6211211.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker