KBB sleept Vendex mee in val beurskoers

AMSTERDAM, 10 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs heeft het detailhandelsconcern Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) een zware klap opgelopen. De koers van het aandeel storte in na de de bekendmaking gisteren nabeurs dat de winst dit jaar 12 tot 20 procent daalt.

AMSTERDAM Kort voor het middaguur was de koers van KBB (warenhuizen de Bijenkorf en de HEMA) al 13,50 gulden gedaald op 128,50 gulden. “Het is het gesprek van de dag”, zei een handelaar. “Deze mededeling komt natuurlijk op een bijzonder ongunstig moment voor Vendex.” Vorige week kondigde het detailhandelsconcern Vendex (Vroom & Dreesmann, Vedior) aan dat zij haar belang van 36 procent in KBB afstoot, maar handelaren betwijfelen of het concern aan dat voornemen vasthoudt. Iedere gulden koersverlies voor KBB kost Vendex immers kapitalen.

Beleggers trokken onmiddellijk hun conclusies en keerden ook Vendex de rug toe. Het concern verloor 2,50 op 70 gulden en was daarmee de grootste daler van de hoofdfondsen. Het slechte nieuws voor KBB en Vendex had tevens zijn weerslag op Randstad en Content. De koers van de twee uitzendfondsen zat gisteren sterk in de lift, omdat beleggers speculeerden op interesse van Vendex voor uitbreiding in de uitzendbranche. Nu Vendex toch niet zo kapitaalkrachtig zou kunnen blijken, kwamen ook Randstad en Content onder druk. Randstad verloor 2,90 op 145 gulden. Content moest na een winst van 5 gulden woensdag, nu 2 gulden inleveren op 72,50 gulden.

Onder druk van de lagere sluiting van Wall Street gisteren moest de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter, vandaag een stapje terug: 3,12 punten op 584,72 punten. Met name internationals Koninklijke Olie en Unilever, die zwaar meewegen in de AEX, moesten inleveren. De “olies” verloren 3,80 op 275,80 gulden, terwijl Unilever 2,10 verloor op 268,50 gulden. De twee hadden ook te lijden van de Optiebeurs, waar beleggers speculeren op een koersdaling. “Het is nu ook een bijzonder mooi niveau op eruit te stappen”, meent een handelaar.

De obligatiemarkt noteerde donderdagochtend een klein minnetje. Ook op de effectenbeurzen van Frankfurt en Londen gingen de graadmeters lichtjes achteruit. De dollar noteerde iets lager op 1,7135 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs heeft de 6000-grens enigszins uit het zicht verloren. Maandag en dinsdag bewoog de Dow Jones-index zich nog korte tijd boven deze grens, maar gisteren bracht een behoorlijke daling van de grote fondsen de psychologisch belangrijke barrière verder weg. De beursindex zakte met 36,14 punten tot 5930,63. Het is de grootste daling in een maand tijd.

Winstnemingen stonden aan de basis van de daling. Geruchten dat de Russische president Jeltsin dood zou zijn versterkten de verkoop even, maar Jeltsins artsen lieten echter weten dat er aan de gezondheid van Jeltsin niets is veranderd. De technologiefondsen, die het dinsdag lieten afweten, deden het weer goed. Verreweg de meeste daarvan staat echter genoteerd op de Nasdaq-schermenbeurs en konden de daling van de Dow-Jonesindex dus niet stoppen. De handelaren maken nog geen zorgen en zeggen dat de beurs zich in een fase van consolidatie bevindt.

De dollar zat tegen het einde van de handel op 1,7145 na 1,7160 gulden op dinsdag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo was donderdag gesloten in verband met een nationale vrije dag.