KBB rekent op forse daling van netto winst

ROTTERDAM, 10 OKT. Het detailhandelsconcern KBB verwacht voor het lopende boekjaar 1996/97 een “belangrijke” daling van de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening. KBB, eigenaar van onder meer De Bijenkorf- en Hema-warenhuizen, verlaagt de winstverwachting op basis van de resultaten tot en met september.

KBB maakte gisteren bekend dat het naar buiten brengen van de jaarprognose verband houdt met het voornemen van Vendex om het belang van 36 procent in KBB te verkopen. Vendex zal dat belang niet doorplaatsen naar één grote partij, maar via een inschrijving verkopen aan beleggers.

Analisten menen dat Vendex in ruil voor deze geste - KBB krijgt immers geen nieuwe grootaandeelhouder terug - KBB heeft gevraagd eventuele financiële tegenvallers zo snel mogelijk naar buiten te brengen.

KBB behaalde vorig boekjaar een netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening van 98,6 miljoen gulden. Het lagere resultaat wordt vooral veroorzaakt door tegenvallers bij M&S Mode. Bij de overige speciaalzaken en de warenhuizen is de trend positief, aldus KBB. De lagere winstprognose van KBB maakt duidelijk dat de maatregelen om de kledingzaken van M&S uit de rode cijfers te halen voorlopig geen effect sorteren. KBB wil van M&S Mode een van de toonaangevende modeketens in Europa maken.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg de koers van KBB vanmorgen een forse tik te verwerken. Het aandeel, dat gisteren sloot op 142 gulden, opende vanmorgen 14 gulden lager.

Omstreeks het middaguur had de koers van KBB zich enkele dubbeltjes hersteld.

Vendex, dat zich ziet geconfronteerd met een fors lagere prijs voor zijn aandelen, zei gisteravond zich te beraden op de nieuwe situatie. Uitstel van de verkoop van het KBB-belang is daabij een van de mogelijkheden. Vendex zei eerder deze week dat de herplaatsing van de KBB-aandelen binnen twee weken voltooid zou kunnen zijn.

In het eerste helft van het boekjaar, van februari tot en met juli, boekte KBB een winst van 2,5 miljoen gulden, ruim 10 miljoen gulden minder dan in dezelfde periode in 1995. Bij de presentatie van deze cijfers, eind augustus, waagde KBB zich nog niet aan een voorspelling voor de rest van het boekjaar. De komende maanden zijn traditioneel (Sinterklaas, Kerstmis) de belangrijkste voor het detailhandelsconcern.

De nieuwe winstverwachting komt aan de vooravond van een aantal beleggersbijeenkomsten van KBB. Die zijn nodig nadat concurrent Vendex dinsdag onverwacht bekendmaakte zijn belang in KBB te willen afstoten. Vendex bezat al twintig jaar een belang in KBB.

Reden voor het afstoten van het KBB-belang is volgens Vendex dat beide partijen geen mogelijkheden zien om op korte termijn tot samenwerking te komen.