Ierland haalt fel uit naar IRA

LONDEN, 10 OKT. De Ierse premier John Bruton heeft gisteren in het parlement fel uitgehaald naar de IRA, het verboden Ierse republikeinse leger. Hij vergeleek de tactiek van de organisatie met de methoden van de nazi's. Hij verweet de IRA “cynisch verraad van het Noordierse vredesproces”.

De harde woorden van Bruton demonstreren dat de republikeinen zich steeds sterker isoleren. In de loop van het vredesproces wierp de Ierse regering zich bij herhaling op als belangenbehartiger van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. De Ieren zochten regelmatig de confrontatie met Londen als ze vonden dat de Britten het vredesproces traineerden of te veel nadruk op ontwapening legden. Tegenover het bondgenootschap van Britse regering en unionisten die willen dat Noord-Ierland deel van het Verenigd Koninkrijk blijft, stond voor het eerst in de geschiedenis een republikeins front van Sinn Fein en de Social Democratic and Labour Party (SDLP), gesteund door Dublin en Washington. Maar sinds de IRA begin februari een eind maakte aan achttien maanden staakt-het-vuren is dat front geleidelijk uit elkaar gevallen. Met zijn felle veroordeling gisteren van de IRA-aanslag op een Britse legerbasis heeft de Ierse premier zich vierkant achter zijn Britse collega geschaard.

Londen en Dublin onderstreepten gisteren eendrachtig dat het vredesoverleg moet doorgaan, dan maar zonder Sinn Fein. David Trimble, leider van de Ulster Unionist Party (UUP), zei dat deelname van Sinn Fein aan die besprekingen ondenkbaar is, zelfs als de IRA opnieuw tot een staakt-het-vuren overgaat. De Britse minister voor Noord-Ierland, Patrick Mayhew, wilde niet uitsluiten dat Sinn Finn later nog eens aan de onderhandelingstafel kan aanschuiven.