Grootste rivaal van Milosevic uitgeschakeld; Leider oppositie in Servië trekt zich terug

BELGRADO, 10 OKT. De leider van de belangrijkste coalitie van oppositie-partijen in Joegoslavië, Dragomir Abramovic, heeft zich teruggetrokken uit de race voor de federale parlementsverkiezingen die op 3 november in Joegoslavië (Servië en Montenegro) worden gehouden.

Volgens een verklaring van de coalitie van oppositiepartijen, 'Zajedno' ('Samen'), heeft Abramovic (78), die lijdt aan diabetes, zich teruggetrokken wegens te hoge bloeddruk en problemen met zijn nieren.

De aankondiging kwam elf dagen nadat Abramovic de leiding van 'Zajedno', de enige serieuze oppositie tegen de Socialistische partij van de Servische president, Milosevic, en de communistische partij van diens vrouw, op zich had genomen. Abramovic zei toen dat hij de post aanvaardde omdat hij ervan overtuigd is dat het “feodale systeem” in Joegoslavië moet veranderen en dat het huidige regime de nodige economische en politieke hervormingen tegenhoudt.

Abramovic werd als hoofd van de Centrale Bank in 1994 populair onder de bevolking omdat hij de uit de hand gelopen hyperinflatie een halt toeriep door de Joegoslavische dinar te koppelen aan de Duitse mark.

Door het laten draaien van de geldpers en de daarmee gepaard gaande geldontwaarding was de Joegoslavische bevolking in de jaren daarvoor op grote schaal beroofd van haar spaargeld.

Maar na onenigheid met ministers over economische hervormingen werd Abramovic, ex-medewerker van de Wereldbank en voorstander van een vrijemarkteconomie, in mei van dit jaar door het regime van Milosevic ontslagen.

Abramovic' hervormingsdrang vormde een bedreiging voor de economische en politieke monopoliepositie van het regime van Milosevic, dat in hoge mate profiteert van de op communistische leest geschoeide economie.

De immens populaire Abramovic, door de bevolking 'Super-opa' genoemd, was de afgelopen maand verantwoordelijk voor de vereniging van de vier oppositiepartijen die voortdurend met elkaar overhoop lagen.

Volgens opiniepeilingen genoot Abramovic als oppositieleider ondanks de sterke propagandamachine van Milosevic grotere populariteit dan de president. Hij gold als Milosevic' enige rivaal.

De komende parlementsverkiezingen zijn belangrijk voor Milosevic omdat zijn tweede termijn als president van Servië afloopt en hij zich in 1997 niet opnieuw verkiesbaar kan stellen.

Milosevic hoopt president van Joegoslavië te worden. De president moet worden gekozen door het parlement. 'Zajedno' heeft verklaard haar campagne te zullen voortzetten gebaseerd op het hervormingsprogramma van Abramovic. (AP, Reuter)