Gore sterker in tv-debat; Kemp bepleit meer zorg voor armen in VS

WASHINGTON, 10 OKT. Met een hartstochtelijke oproep om de armen in de Amerikaanse samenleving niet in de steek te laten, toonde Jack Kemp gisteravond een kant van de Republikeinse partij die de afgelopen jaren nogal is verwaarloosd.

Kemp deed zijn oproep in het televisiedebat tussen de twee kandidaten voor het Amerikaanse vice-presidentschap, dat gisteren werd gehouden in St. Petersburg, in de staat Florida. Bij presidentsverkiezingen laten de Amerikaanse kiezers zich doorgaans niet erg leiden door de kandidaten voor het vice-presidentschap. Debatten tussen de running mates leggen niet veel gewicht in de schaal. Maar de confrontatie tussen Kemp en Gore kreeg extra belang door het feit dat beide kandidaten worden gezien als goede kanshebbers voor de nominatie als presidentskandidaat van hun partij in het jaar 2000 - ook al laat geen van beide zich daarover in het openbaar uit. In dat licht zou Kemps kritiek op de kloof tussen have's en have nots - “moreel niet te verdedigen” - en zijn pleidooi voor raciale verzoening een nieuwe toon kunnen zetten voor de toekomst van zijn partij.

Gore had zich kennelijk op het debat voorbereid met hetzelfde script dat president Clinton gebruikte voor zijn eerste debat, afgelopen zondag, met Bob Dole. In soms letterlijk dezelfde woorden verdedigde hij het regeringsbeleid en viel hij Dole aan. Kemp pareerde lang niet alle aanvallen op zijn eerste man. Op zijn beurt uitte hij kritiek op Clinton en Gore, maar hij onthield zich - tot teleurstelling van conservatieve commentatoren - van persoonlijke aanvallen op de integriteit van de president.

Het is twijfelachtig of Kemp de campagne van Dole gisteren veel heeft geholpen. De Republikein staat in de opiniepeilingen nog altijd meer dan tien punten achter op Clinton.

Meer dan de helft van het negentig minuten durende debat ging over belastingen. Ten minste vijf keer noemde Gore het plan van Dole voor een algemene verlaging van de inkomstenbelasting “een riskant belastingproject van 550 miljard dollar”. Kemp, die al decennia lang geldt als profeet van belastingverlagingen, verdedigde het plan met verve en voorspelde dat het tot snelle economische groei zal leiden alsmede tot de oplossing van allerlei sociale problemen.

Kemp noemde Clintons plan voor gerichte belastingverlagingen voor bepaalde groepen (huiseigenaren, ouders met kinderen die studeren) social engineering. Het milieubeleid van de regering noemde hij “typisch voor haar anti-kapitalistische mentaliteit'. Hij verweet de regering dat zij de Amerikaanse binnensteden in de steek heeft gelaten onder een regime dat neerkomt op socialisme. De buitenlandse politiek van de president noemde hij “ambivalent'. Hij waarschuwde dat “zwakte provoceert'.

Gore leek beter voorbereid, en hij slaagde er beter in de boodschap van de campagne bijna tot vervelens toe te herhalen. Hij haalde artikelen in Time, Newsweek en Businessweek aan die kritisch waren over Doles programma. Ook confronteerde hij Kemp met verschillende kritische uitspraken die hij in het verleden over Dole heeft gedaan, zoals de beroemde grap dat Dole nog nooit een belasting is tegengekomen die hij niet heeft verhoogd.

Anders dan bij het debat van afgelopen zondag tussen Dole en Clinton werd er gisteren ook gediscussieerd over de rassenproblemen van Amerika, over abortus, over positieve discriminatie en over de vraag of er iets mis is met “de ziel van Amerika”.

    • Juurd Eijsvogel