Frans kiesstelsel

PARIJS, 10 OKT. Het bestuur van de regerende, gaullistische RPR in Frankrijk heeft het voorstel van de eigen partijleider, premier Alain Juppé, tot hervorming van het kiesstelsel gisteren afgekeurd. Bestuursvoorzitter Jean-François Mancel vreest dat hervormingen bij de kiezer de indruk zouden kunnen wekken dat de partij daarmee zijn slechte positie in de peilingen zou willen verbeteren.

Juppé deed zijn voorstellen deze week in een brief aan alle in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen. Hij pleitte in de brief voor onder meer een gedeeltelijke invoering van een evenredig kiesstelsel, voor meer betrokkenheid van vrouwen en jongeren in de politiek, voor leeftijdsbeperking van zittende politici en voor het beperken van het aantal bijbanen van politici. (Reuter)