Forse groei aantal parttime banen

BRUSSEL, 10 OKT. De groei van de werkgelegenheid in Europa beperkt zich vooral tot part-time banen. De banengroei onder mannen spitste zich volledig toe op contracten met een beperkte looptijd. Ook onder vrouwen betrof het merendeel van de nieuwe banen een functie voor bepaalde tijd. Dit staat in het Europese rapport over de werkgelegenheid in 1995.

Het rapport vermeldt verder dat het aantal banen met 1,1 miljoen groeide tot 148 miljoen. Dat is nog altijd vier miljoen minder dan voor het begin van de recessie, begin jaren negentig. Over een periode van zeven jaar gingen in ondernemingen met meer dan honderd werknemers jaarlijks gemiddeld 222.250 arbeidsplaatsen verloren. Daar stonden 259.000 nieuwe banen in kleinere ondernemingen tegenover. De werkloosheid in de Europese Unie blijft hoog, 10,7 procent van de beroepsbevolking in juli van dit jaar. Dat zijn in totaal ruim achttien miljoen Europese burgers. Onder jongeren tot 25 jaar bedraagt de werkloosheid 20 procent. (ANP)