Fiat verkoopt aandelen New Holland

LONDEN, 10 OKT. Het Italiaanse autoconcern Fiat gaat 31 procent van de aandelen van de landbouwmachines fabrikant New Holland aanbieden op de beurs. De gedeeltelijke verkoop van het dochterbedrijf zal omstreeks 1,7 miljard gulden opleveren. De aandelen krijgen eind deze maand een notering op Wall Street.

De prijs van de aandelen is nog niet vastgesteld, maar zal naar verwachting 20 á 30 dollar per stuk bedragen. Fiat gebruikt de opbrengst voor nieuwe investeringen. New Holland behoort tot de grootste producenten van landbouwmachines ter wereld en maakt ook machines voor de bouw. Het bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 445 miljoen gulden op een omzet van 8,6 miljard gulden. New Holland ontstond in 1991 toen Fiat het bedrijf Ford New Holland overnam van het Amerikaanse autoconcern Ford en samenvoegde met zijn landbouwmachine divisie Fiat Geotech. Ford had aanvankelijk nog een belang van 20 procent, maar Fiat is al geruime tijd volledig eigenaar. (ANP/DPA)