Feyenoord weer koploper, Ajax op de weg terug

ROTTERDAM, 10 OKT. Feyenoord heeft de koppositie in de eredivisie overgenomen van PSV. De ploeg uit Rotterdam won gisteren voor eigen publiek met 3-1 van FC Groningen. PSV was dinsdag al met 2-0 te sterk voor FC Twente. Ajax toonde aan op de weg terug te zijn en won met 3-0 van hekkensluiter Willem II. Door de 2-1 overwinning op Vitesse bezet Roda JC de derde plaats, gevolgd door De Graafschap dat dinsdag met 3-0 won van Fortuna Sittard.

FC Groningen had in De Kuip zowaar even uitzicht op een gelijkspel. Dat mocht Feyenoord zich aanrekenen. De thuisploeg nam al na twaalf minuten een voorsprong door een benutte strafschop van Ronald Koeman nadat Veenhof tegenstander Vos had weggeduwd. Ondanks het enorme veldoverwicht van Feyenoord bleef het tot de rust bij 1-0. “Het zat achterin op slot bij Groningen”, zei Feyenoorder Taument naderhand. “Op zo'n moment nemen wij genoegen met één doelpunt. Dat is onze makke.”

Omdat het geen 2-0 werd, zorgde de Braziliaan Mocelin vlak na rust met één geslaagde opwelling voor de gelijkmaker. FC Groningen had gezien een opmerkelijke wissel zelf niet op zo'n meevaller gerekend. Aanvoerder Erwin Koeman had zich in de eerste helft herhaaldelijk openlijk geërgerd aan beslissingen van arbiter Van Vliet en uit angst voor een rode kaart bleef hij in de rust in de kleedkamer achter. “Want zaterdag spelen we tegen Willem II en dat is belangrijker, een echt degradatieduel”, zei de oudste van de twee Koemannen. Gall werd om dezelfde reden gewisseld.

De hoop van de Groningers op een kostbaar punt in Rotterdam duurde amper zes minuten. Na eindelijk een goede combinatie van Feyenoord kwam de bal op het hoofd van Taument die raak kopte. Die treffer kon invaller Esajas, een ex-Feyenoorder, zich aanrekenen. Hij is een kop groter dan de aanvaller, maar liet zich toch verrassen, terwijl Taument één van de minste koppers uit de eredivisie is. De doelpuntenmaker was dan ook zelf verbaasd dat hij voor 2-1 zorgde. “Ik spring maar mee, dacht ik.” Het was pas zijn tweede doelpunt met het hoofd in zijn carrière. Bij het WK van 1994 kopte hij tegen Saoedi-Arabië raak. Taument: “Maandag op de training maakte ik ook zo'n doelpunt. Iedereen lachte zich rot. Nu konden ze weer lachen.”

Vier minuten later zorgde de Argentijn Sánchez voor de genadeklap. Hij lobte de bal na een steekpass van Koeman fraai over doelman Lodewijks heen: 3-1. De wedstrijd was gespeeld, maar Veenhof reageerde dom door Van Bronckhorst op de enkels te raken. De centrale verdediger kreeg zijn tweede gele kaart - en dus rood - , zodat Groningen voor de belangrijke ontmoeting tegen Willem II toch nog averij opliep.

Tegen tien uitgebluste spelers kreeg Feyenoord de kans op een veel hogere score. Maar de koploper miste spits Larsson die met Zweden interlandverplichtingen had. Zijn aanvalspartner Taument werd ruim een kwartier voor tijd uit voorzorg naar de kant gehaald nadat hij een gele kaart had gekregen na een woede-uitbarsting tegen opponent Liefden. In de slotfase verrichtte doelman Lodewijks enkele goede reddingen op doelpogingen van invaller Iwan en Sánchez. Sörensen haalde een inzet van Fräser van de lijn en Boateng raakte de paal.

Ondanks deze missers juichte het legioen in De Kuip na het eindsignaal uitbundig. Feyenoord had wederom de leiding in de eredivisie genomen en als de ploeg zaterdag in Waalwijk van RKC wint, begint de Rotterdamse ploeg volgende week zondag als leider aan de topper tegen PSV in Eindhoven.

Ondanks aanhoudend blessureleed lijkt Ajax op de weg terug. De titelverdediger, zonder de geblesseerden Blind, Litmanen en Juan, won in de Arena met 3-0 van Willem II. Na 28 minuten was die stand al bereikt door treffers van Scholten, Babangida en Musampa. Veldman en Witschge maakten hun rentree bij de landskampioen na een langdurige afwezigheid wegens blessures. Na rust werden Ronald de Boer en Wooter naar de kant gehaald door coach Van Gaal. “Ik wilde ze eruithalen zodra het kon. Na een uur was duidelijk dat we de punten binnen hadden.”

NAC en FC Utrecht werkten in Breda een spectaculair duel af. De thuisploeg kwam voor rust aan de leiding door doelpunten van Arnold en Scheepers. Het Utrechtse aanvalsduo Van Loen-Mols bracht de stand in evenwicht. Van Loen kopte drie minuten na rust raak, Mols rondde tien minuten later een fraaie individuele actie doeltreffend af. Nadat Van Galen de thuisploeg weer op voorsprong zette, bepaalde invaller Van Nieuwkerk in de laatste minuut de eindstand op 3-3.

Sparta won in Alkmaar met 2-1 van AZ door doelpunten van Dennis de Nooijer en Renfurm. Kooijman scoorde in de slotminuut tegen namens de thuisploeg. Voor aanvang van de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Klaas Molenaar, de vorige week overleden oud-voorzitter van AZ.