Ex-Dolly Dot Angela nu solo als cabaretière

Voorstelling: Wegwijs in Ikea, door Angela Groothuizen. Muziek o.l.v. Nico Brandsen. Regie: Bert Klunder. Gezien: 8/10 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 21/12. Inl. 020-6270726.

Angela Groothuizen heeft, voor iemand die een eigen theaterprogramma maakt, een grillige carrière achter de rug: Dolly Dot geweest, meegespeeld in de cabaretgroep Purper en shows gepresenteerd voor de AVRO-televisie. Geen wonder dat haar solo zich nu ergens tussen twee uitersten beweegt - te luid en te funky wellicht voor het kleinkunstgenre en te woordrijk voor de popsector.

In een voorstelling die geen moment stilstaat, wisselt Angela Groothuizen nummers met een stevige popklank af met sfeerchansons en met verbindende teksten waaronder de smeuïg swingende viermansband een gejaagd ritme blijft spelen. Zingen doet ze lang niet slecht, al draagt haar geluid nauwelijks een eigen signatuur.

Maar het probleem zijn die korte conférences. Haar toon, die geen tegenspraak duldt, doet denken aan die van Lenette van Dongen, maar ze mist ten enen male het talent er een komische lading aan te geven en weet geen enkele kwinkslag doeltreffend te plaatsen. En veel van die verhalen - over de Westfriese volksaard, over een liefdadigheidsactie uit de Dolly Dots-tijd,over haar baby van acht maanden - komen uit het niets, zonder context of noodzaak.

Daarbij laat cabaret-regisseur Bert Klunder haar, vooral vóór de pauze, eindeloos en frenetiek van links naar rechts over het toneel ijsberen, zodat ze haar publiek tijdens de conférences vaak niet eens aankijkt. Zo komt geen enkel woord goed over het voetlicht, en zo blijft er alleen een zangeres over die steeds laat wachten op het volgende liedje.