Echtgenote Tadic: gezin was elders

DEN HAAG, 10 OKT. De echtgenote van de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Bosnische Serviër Dusko Tadic, heeft gisteren bij het proces dat tegen hem wordt gevoerd verklaard dat het gezin Tadic bij elkaar was gedurende de periode dat hij moslim-gevangenen zou hebben mishandeld en vermoord in kampen in Noordwest-Bosnië.

Na afloop van haar verklaringen produceerde de aanklager tot verrassing van de verdediging een brief, waarin Tadic zijn echtgenote aanspoort hem een alibi te geven.

Mira Tadic verklaarde dat het gezin uit woonplaats Kozarac naar Banja Luka was gevlucht, wegens de toegenomen etnische spanningen. In Banja Luka leefden zij van 23 mei tot 16 juni 1992. In die periode werd Kozarac veroverd door de Serviërs en werden de Bosnische moslims afgevoerd naar de gevangenkampen.

De aanklager las na haar verklaring een brief voor die Tadic had geschreven na zijn arrestatie in München in februari 1994. Daarin herinnert hij haar eraan dat “wij in de periode van 15 tot 20 juni elke nacht samen waren. Ik hoop dat je dat zal kunnen getuigen”.

Mira Tadic herkende het handschrift van haar echtgenoot, maar zei de brief nooit te hebben ontvangen. De Duitse gevangenisautoriteiten hebben indertijd alle post gecontroleerd en een deel ervan tegengehouden. De brief was niet aan Tadic' advocaten ter beschikking gesteld als deel van het bewijsmateriaal.

“De gang van zaken was zeer ongebruikelijk”, zegt mr. M. Wladimiroff, de verdediger van Tadic. “De aanklager had zijn 'zaak' afgrond, dan kom je niet met nieuw materiaal. De brief zat niet bij de dossiers die de Duitse advocaat aan mij had vertrekt. Desalniettemin hebben wij de brief geaccepteerd, omdat hij gunstig is voor Tadic.”