'EC hield de bestrijding van BSE tegen'

BRUSSEL, 10 OKT. Een hoge Duitse ambtenaar heeft de Europese Commissie er gisteren van beschuldigd in 1994 maatregelen tegen de gekke-koeienziekte (BSE) tegengewerkt te hebben. Arpad Somogyi, directeur van het instituut voor de bescherming van consumenten en de diergeneeskunde in Berlijn, haalde gisteren voor een commissie van het Europese Parlement een brief aan uit oktober 1994 van Guy Legras, de directeur-generaal voor landbouw van de Europese Commissie.

Legras maakte daarin bezwaar tegen de toenmalige Duitse eis om rundvlees van Britse koeien die voor 1991 geboren werden en die deel uitmaakten van een kudde waarin BSE voorkwam, niet voor consumptie te gebruiken. Eerder publiceerde de Franse krant Libération al documenten waaruit bleek dat Legras het gevaar van de gekke-koeienziekte schromelijk onderschatte. (AFP)