Drentse jeugd blijkt te suicidaal voorgesteld

ASSEN, 10 OKT. Het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) in Drenthe heeft gegevens over zelfmoordgedachten bij de jeugd in Drenthe gemanipuleerd. Dit om zijn fondsenwerving bij het bedrijfsleven gunstig te beïnvloeden.

Dat zegt de epidemioloog van de GGD's in Drenthe, C. Bos. Bos is kwaad op het CAD omdat het de gegevens uit het onderzoek, dat hij in 1994 verrichtte, naar zijn zeggen vertekend en ongenuanceerd naar buiten heeft gebracht.

Het CAD belegde vorige week een persbijeenkomst in Meppel waarbij het bedrijfsleven werd opgeroepen fondsen beschikbaar te stellen om het verslavingsgedrag van Drentse jongeren tegen te gaan. Niet alleen zou het tabak-, drugs- en alcoholgebruik onder de jeugd in die provincie 'alarmerend' zijn, ook zouden veel jongeren erg depressief zijn.

A. Rensen, voormalig directeur van het Noorderdierenpark en voorzitter van het comité van aanbeveling, stelde dat twintig procent van de Drentse scholieren niet meer verder wil leven en dat één op de zes à zeven al een zelfmoordpoging heeft ondernomen.

Uit de onderzoeksresultaten van Bos waarop het CAD zich baseerde, blijkt echter slechts dat twintig procent van de scholieren wel eens aan suïcide heeft gedacht. Daarmee wordt ook het denken over het onderwerp als verschijnsel bedoeld.

Verder deed niet één op de zes leerlingen wel eens een zelfmoordpoging, zoals het CAD beweerde, maar zes procent van de scholieren. Dat is ruim de helft minder.

Directeur M. Stollenga van het CAD erkent dat per abuis gegevens foutief zijn gepresenteerd. Hij ontkent dat er bewust met de cijfers is gemanipuleerd om de fondsenwerving gunstig te beïnvloeden. Stollenga zegt de kwestie te betreuren en wijst erop dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij zijn organisatie ligt en niet bij Rensen, die de gegevens over suicide onder Drentse jongeren ter sprake bracht. (ANP)