Doden bij busongeluk in Turkije

ANKARA, 10 OKT. Bij een busongeluk in de Turkse regio Antalya zijn vanochtend zeker zes Nederlandse en vier Duitse toeristen omgekomen. Dit is vernomen van bronnen in het openbare ziekenhuis van het nabij gelegen Korkuteli. Negentien Nederlanders, Duitsers en Zwitsers raakten gewond, van wie drie zwaar.

Het is nog niet mogelijk de groep gewonden op te splitsen in Nederlanders en Duitsers, aldus een verpleegster op de intensive care. Drie van de gewonden zijn Zwitsers, de overige Nederlanders of Duitsers. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Ankara heeft verklaard dat er onder de doden zeker één Nederlander is. De ambassade heeft een medewerker naar de plaats van het ongeluk gestuurd.

Volgens de politie was de bus met dertig toeristen bij het Zuid-Turkse dorp Sogutcuk, tussen Antalya en Korkuteli, op een nat wegdek in een slip geraakt, vermoedelijk door te hoge snelheid.

De bus van een Turkse onderneming sloeg vervolgens enkele malen over de kop en viel in een ravijn. Een aantal gewonden is naar het ziekenhuis in Antalya overgebracht, de overigen naar een ziekenhuis in Korkuteli.

De bus was onderweg naar de toeristische trekpleister Pamukkale, vlakbij Denizli, op zo'n 200 kilometer ten noordwesten van Antalya. Dit is het zwaarste verkeersongeluk tot nu toe dit jaar in Turkije, waarbij buitenlanders betrokken zijn geweest. Ongelukken met bussen komen in Turkije vaak voor.

Het is niet het eerste busongeluk dit jaar waarbij Nederlanders werden gedood. In augustus kwamen zes Nederlandse scouts om het leven toen hun busje in Zweden tegen een vrachtwagen botste. In februari stortte bij de Duitse wintersportplaats Winterberg een Nederlandse bus in een afgrond. Negen Nederlanders verloren daarbij het leven, veertig raakten gewond.

Eveneens in 1996 raakte een aantal Nederlanders gewond bij busongelukken in Spanje, Pakistan en Oostenrijk.(DPA/AFP/ANP)