Consument boekt wintervakantie laat

Het winterseizoen komt voor de reisbureaus maar stroef op gang. De consument maakt voorlopig geen haast met het boeken van een vakantie. Die tendens was er vorig jaar ook, maar nu is hij nog sterker. Het aantal boekingen ligt 11 procent lager dan in 1995 rond dezelfde tijd. Toch heeft de reiswereld alle vertrouwen dat zij die achterstand nog inloopt.

Uit cijfers van brancheorganisatie ANVR blijkt dat het met de vliegreizen naar zonnige bestemmingen wel goed zit. Hier is sprake van 4 procent meer boekingen dan vorig jaar. Vooral de verre bestemmingen zijn in trek. Zij scoren 28 procent beter. Daar staat een daling met een vijfde tegenover van vliegvakanties naar Portugal.

De wintersport- en stedenreizen doen het aanmerkelijk slechter. De busreizen naar de sneeuw blijven 27 procent achter. Alleen Tsjechië springt eruit met een plus van 5 procent. Skivakanties waarop de consument zijn eigen auto meeneemt zijn tot dusver 17 procent minder geboekt dan vorig jaar. Voor Zwitserland is de achterstand zelfs bijna een derde.