CAO voor 87 pct. goed voorspeld

ROTTERDAM, 10 OKT. Het computermodel maakt de CAO-onderhandelaar niet overbodig. Dit blijkt uit de uitkomst van de computervoorspelling van de metaal-CAO die door onderzoeker M. Royer openbaar werd gemaakt.

De computer voorspelde 87 procent van de uitkomsten goed. Maar op een van de cruciale punten zweeg de digitale onderhandelaar. Het model had wel aangegeven dat er geen centrale afspraak over de 36-urige werkweek zou komen, maar had niet voorzien dat er een centraal werkgelegenheidsfonds zou komen.

Daarmee krijgen de bonden via een achterdeur de mogelijkheid bij sommige bedrijven alsnog afspraken over de 36-urige werkweek te maken. Dit fonds was tijdens de onderhandelingen ontsproten aan het brein van een van de onderhandelaars. “Het geeft aan dat de creativiteit van onderhandelaars nodig is om onderhandelingen tot een goed eind te brengen”, aldus de onderzoeker.

Royer promoveerde onlangs op de voorspelbaarheid van de uitkomst van CAO-onderhandelingen. Door gebruik te maken van enkele gegevens die onderhandelaars aanleveren zegt hij 70 tot 80 procent van de uitkomsten te kunnen voorspellen.

Hij hoeft alleen maar te weten wat beide partijen eisen, hoeveel waarde ze aan een bepaald punt hechten en hoe sterk zij zichzelf inschatten om op een bepaald punt te scoren.

Bij wijze van ultieme proef voerde hij de gegevens over de metaal-CAO in. De Industriebond FNV werkte mee onder de voorwaarde dat de voorspelling tot na de ledenvergaderingen achter slot en grendel zou blijven. De promotor van Royer, professor F. Stokman, gaf de onderhandelaars nog een steuntje in de rug. “Je kan ze nooit kwijt. In onderhandelingen zal je elke keer weer je machtspositie moeten bevechten of herbevestigen. Dat kan een computer niet.”

De Industriebond FNV zal het computermodel van Royer gebruiken in de voorbereiding van nieuwe onderhandelingen. “Het leert beter strategisch denken bij het opstellen van je voorstellenbrief”, aldus onderhandelaar T. Hagen.

De bond verwacht er ook baat bij te hebben om nieuwe punten in het cao-overleg eens emotieloos door de computer op de uitkomst door te laten rekenen. (ANP)