Brussel onderzoekt steun Alitalia

BRUSSEL, 10 OKT. De Europese Commissie is een nieuw onderzoek begonnen naar staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen. Het onderzoek komt nadat de Commissie een verzoek afwees van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia voor goedkeuring van een steunplan ter waarde van, omgerekend 3,5 miljard gulden, dat deels door de Italiaanse overheid wordt gefinancierd.

“In dit stadium, is de Commissie er niet overtuigd door de argumenten, gezien de huidige situatie van de maatschappij en het restructureringsplan ingediend door Italië”, aldus een EU-verklaring. Alitalia bracht de Commissie in juli op de hoogte van hun voorgenomen financiële injectie. Den deel van het geld moet nog worden opgebracht door en van de aandeelhouders in Alitalia. Italiaanse autoriteiten verklaarden dat deze betaling van een particuliere investeerder niet onder de EU-regeling voor overheidssteun zou vallen.

De Commissie wees dit af op de grond dat Alitalia's particuliere investeerders, die 10 procent van de aandelen in handen hebben, geen blijk gaven van enige intentie om geld te geven. Zij voegden daar nog aan toe dat de tweede termijn van 1,5 triljoen lire, die in juli 1997 betaald moet worden “niet gesteund wordt door het soort garanties die van particuliere investeerders verwacht mogen worden.”

“Het bedrijf is, dat erkennen zij zelf, in een moeilijke financiële situatie en het herstructureringsplan houdt geen rekening met ter zake doende marktontwikkelingen”, zei een woordvoerder. (Reuter)