Bonino (EU) prijst drugsbeleid Nederland

ROTTERDAM, 10 OKT. De Europese Commissaris voor consumentenbeleid, Emma Bonino, heeft een lans gebroken voor het Nederlandse drugsbeleid. De Nederlandse regering heeft met haar aanpak, aldus Bonino in een vraaggesprek met de Franse krant Le Parisien, “uitstekende resultaten geboekt”.

Volgens Bonino, lid van de kleine Italiaanse Radicale Partij, is de aan drugsgebruik gerelateerde criminaliteit in Nederland afgenomen, heeft de regering een goed overzicht op de verslaafden en zijn er van die groep minder mensen in Nederland met aids besmet dan elders in Europa.

Binnen de Europese Unie is het Nederlandse drugsbeleid zeer omstreden. In een rapport van de Franse Senaat werd Nederland in maart nog een 'narco-staat' genoemd. Tijdens een ontmoeting met de Italiaanse premier, Prodi, zei de Franse president, Chirac, vorige week dat “het absoluut noodzakelijk is dat Nederland verstandiger wordt en meer solidair is”. Prodi antwoordde daarop dat hij daar niets aan toe te voegen had en dat Chirac het goed had gedaan.

In het vraaggesprek breekt Bonino, die zich overigens een tegenstander van het gebruik van verdovende middelen toont, een lans voor de legalisering van bepaalde categorieën verdovende middelen omdat een verbod op het gebruik toch geen effect heeft. “Degenen die drugsgebruik willen verbieden, vinden van zichzelf dat ze een rein geweten hebben maar in feite bedrijven zij struisvogelpolitiek. Dit verzet doet me heel erg denken aan de tegenstand die er jaren was tegen abortus. Iedereen weet dat het arsenaal aan juridische verbodsmaatregelen uitgeput is maar niemand wil de discussie openen en nadenken over alternatieve oplossingen.”

Als de handel in drugs wordt toegestaan, aldus Bonino, “in een vorm die nog nader gedefinieerd moet worden”, zou dat de misdaad van een belangrijke bron van inkomsten beroven. Ook zou 'legale' verkoop gebruikers niet meer tot criminaliteit dwingen.