Boeren protesteren in Brussel

Foto: BRUSSEL - Ongeveer 4.000 boeren die olijfolie produceren, voornamelijk Spanjaarden, demonstreerden gisteren voor het hoofdgebouw van de Europese Unie in Brussel. Zij voeren actie tegen hervormingen van het subsidiebeleid van de Europese Unie. De kwekers willen dat de huidige regeling voor olijfolie, subsidie op de gehele produktie, blijft bestaan. Dit terwijl de Europese Commissie voorstelt om hen in het vervolg per olijfboom te subsidiëren. De boeren vrezen dat ze dit een fors deel van hun inkomen gaat kosten.

Ondanks het protest zei EU-commissaris voor de boeren, Franz Fischler, dat hij zijn plan niet intrekt. “Ik hoop dat we in staat zijn om de producenten ervan te overtuigen dat we een hervorming in de olijfolie-sector nodig hebben, voor ieders bestwil, niet in de laatste plaats voor de producenten zelf”, zo zei Fischler na de demonstratie. De vijftien landen van de Europese Unie produceren gezamenlijk rond de 80 procent van de totale wereldproduktie van olijven. Griekenland, Spanje en Italië nemen daarvan verreweg het grootste deel voor hun rekening. (Foto AP)